FRODE BJERKESTRAND

Hundrevis av tilhengere hadde møtt frem ved fengselet i Ankara da Zana og tre andre kurdiske politikere ble satt fri.

Og jubelen er like stor i Bergen. I alle fall hjemme hos Haci Akman i Allégaten. Sammen med styreformann Arne Lynngård og styremedlem Kai Grieg i Raftostiftelsen så han de glade nyhetene på den kurdiske tv-kanalen ROJ.

Klokken 22 i går kveld sendte kanalen levende bilder der Zana fikk tale fritt på sitt eget språk, for første gang på ti år.

Det var et sterkt øyeblikk, på en ellers merkelig dag.

— Jeg satt med muntlige eksamener, og fikk knapt snakke med folk tidligere i dag. Og da jeg fikk vite det, så ble jeg veldig overrasket..., sier Akman rørt.

Politisk kosmetikk?

Haci Akman har bodd i Bergen siden 1980. I dag er han etnolog og forsker ved Universitetet i Bergen. Han er også leder for den skandinaviske avdelingen av Kurdish Human Rights Project, som jobber for å få kurdiske fanger fri.

Han forteller at Leyla Zana har en enorm symbolsk betydning for det kurdiske folket. Han tror likevel ikke at løslatelsen kan ses på som et tidsskille for den forfulgte folkegruppen.

— Det er fantastisk at Leyla Zana er fri. Men jeg frykter at dette vil bli brukt som politisk kosmetikk av tyrkiske myndigheter. Vi må ikke glemme at det fremdeles sitter 20.000 kurdiske samvittighetsfanger i fengsel. Så det er fremdeles nok å ta fatt i, sier Haci Akman.

- Vi skal feire henne

Styreformann Arne Lynngård i Raftostiftelsen var også overrasket i går.

— Jeg trodde i det minste hun ville være nødt til å sitte til 2005. Dette er ekstremt gledelig, sier han.

Lynngård tror løslatelsen er politisk styrt og motivert. - Helt klart. Men det var også en politisk dom hun fikk i 1994, det må vi ikke glemme. Tyrkia har vært utsatt for et betydelig press i denne saken, ikke minst med tanke på at de i desember skal fastsette en dato for medlemsforhandlinger med EU. Zana-saken har vært en stor verkebyll.

— Og nå skal Zana til Bergen?

— Det satser vi på. Vi vil jobbe for å få henne til Bergen så snart det meste av oppstusset har lagt seg. Da hun fikk prisen i 1994 var det hennes to barn som måtte komme for å hente den. Zana skal få komme hit og holde Rafto-foredraget sitt. Og så skal vi feire henne skikkelig, sier Lynngård.

Bondevik på banen

Også Kjell Magne Bondevik sang med i jubelkoret i går. - Det er positivt og på høy tid at Leyla Zana blir frigitt i Tyrkia, sa statsministeren til NTB. Han har selv tatt opp Zanas sak med tyrkiske politikere, understreket han.

Løslatelsen i går betyr ikke at Zanas dom blir opphevet. Men retten mente at på grunn av de mange årene 43-åringen har sittet i fengsel, skal hun settes fri mens hun venter på ankesaken, som behandles 8. juli.

— Jeg kan ikke tenke meg at dommen blir stående, at de vil fengsle henne igjen, sier Arne Lynngård.

Støtte og selvskryt

Behandlingen Zana har fått har vært et viktig hinder for Tyrkias ambisjoner om å bli medlem av EU, og beslutningen i april skapte svært sterke reaksjoner i unionen

Men da løslatelsen ble kjent i går, var tonen en helt annen. - Beslutningen er et signal om at politiske reformer i Tyrkia er i ferd med å vinne frem, sa Günther Verheuge, EUs kommissær for utvidelse.

Tyrkias egen justisminister Cemil Cicek serverte følgende selvskryt: - De som fortsatt leter etter påskudd for å hindre Tyrkia i å bli medlem i EU har mistet sitt siste trumfkort!

Og Leyla Zana selv?

Hun sto utenfor kontoret til det kurdiske partiet DEHAP i går ettermiddag og ba om forsoning. - Jeg ber alle om å sette til side all fiendtlighet og bitterhet, og samarbeide om å løse problemene. Sa Zana.

FRI KVINNE: Marerittet er foreløpig over. Leyla Zana og tre kurdiske politikerkolleger ble satt fri fra fengselet i Ankara i går. <p/> FOTO: REUTERS