Visepresident Tareq al-Hashemi har søkt tilflukt i de kurdiske områdene i nord der han avviser terroranklagene som er reist mot ham. USA er bekymret etter at det er utstedt en arrestordre mot den sunnimuslimske politikeren.

— Vi er åpenbart bekymret for dette. Vi ber irakiske myndigheter om å utføre sin etterforskning av de angivelige terroraktivitetene i tråd med internasjonale lover og i full respekt for irakisk lov, sier talsmann Jay Carney i Det hvite hus.

USA-styrker ute

Samtidig som de siste amerikanske styrkene trakk seg ut av Irak, nesten ni år etter invasjonen, var det slutt på freden mellom sjiamuslimske og sunnimuslimske politikere.

Livvaktene til visepresident al-Hashimi mistenkes for terrorangrep mot sjialedere, og minst 13 av dem er blitt pågrepet de siste ukene. Mandag ble det også utstedt arrestordre mot visepresidenten selv. Det førte til at partiet hans Iraqiya besluttet å boikotte nasjonalforsamlingen.

Tirsdag holdt al-Hashemi pressekonferanse i byen Arbil i de selvstyrte kurdiske områdene i nord. Der sa han at han er klar til å forsvare seg mot anklagene, men bare hvis rettssaken holdes i de kurdiske områdene. Han ber også Den arabiske liga om å sikre at etterforskningen foregår på en skikkelig måte.

Kurdernes leder har allerede advart om at saken truer med å splitte landets samlingsregjering, som kom på plass for et drøyt år siden etter måneder med forhandlinger. Også da var det de bitre konfliktene mellom sunniene og sjiaene som skapte problemer.

- Som Saddam

Iraks statsminister Nuri al-Maliki sier han ønsker forhandlinger for å løse den politiske krisen, men han vil ikke forhandle når det gjelder saken mot al-Hashimi.

Malikis motstandere mener han er i ferd med å sikre seg stadig mer makt, og Iraks tidligere statsminister Iyad Allawi beskylder ham for å forsøke å kneble opposisjonen slik Saddam Hussein gjorde. Allawi leder nå partiet Iraqiya.

Irakisk fjernsyn har vist angivelige tilståelser som knytter al-Hashemi til terror, men Allawi mener at tilståelsene er fabrikkert.

— Dette er forferdelig, å vise falske tilståelser. Personlig minner det meg om det Saddam Hussein pleide å gjøre når han anklaget sine motstandere for å være terrorister og konspiratører, sier Allawi.