En framtredende polititjenestemann sier britene risikerer å få et samfunn likt det George Orwell beskriver i «Nittenåttifire».

Visepolitimester Ian Readhead i grevskapet Hampshire påpeker at kameraene nå er å se nærmest på hvert gatehjørne selv i små landsbyer med svært lite kriminalitet. I småbyen Stockbridge har kommunestyret brukt 10.000 pund på overvåkingskameraer.

– Jeg er virkelig svært bekymret over hva som skjer med bildene fra disse kameraene. Jeg spør meg selv hva som blir det neste, sier Readhead ifølge en melding på den britiske rikskringkastingen BBCs nettsider søndag.

– Hvis slikt kan skje i landsbyene våre, betyr det at vi er på vei mot en orwellsk situasjon der kameraene står på hvert eneste gatehjørne? Jeg tror virkelig ikke det er et slikt land jeg ønsker å bo i, tilføyer visepolitimesteren.

Ifølge BBC fins det i dag rundt 4,2 millioner overvåkingskameraer i Storbritannia, det vil si omtrent ett for hver 14. innbygger. Britene har også verdens største database med prøver av arvestoffet DNA: Omtrent 3,6 millioner slike prøver er lagret i basen.