Mer enn 50 personer har mistet livet etter at stormen «Sandy» slo innover østkysten av USA natt til tirsdag norsk tid. 22 av disse omkom i New York.

Det melder flere amerikanske medier, fiølge Aftenposten.no.

— Dette er hjerteskjærende for nasjonen, sier president Barack Obama.

En av de som mistet livet var politikonstabelen Artur Kasprzak (28), som druknet etter å ha reddet familien sin.

- Vi kondolerer

28-åringen var ikke på vakt da «Sandy» slo innover New York, men han sørget for å sikre familien sin, seks voksne og en 15 måneder gammel gutt, ved å installere dem på loftet i hjemmet sitt på Staten Island.

Selv gikk Kasprzak ned fra loftet for å sikre kjelleren, men han kom aldri tilbake.

Store deler av New York og New Jersey ligger under vann etter at stormen «Sandy» traff østkysten av USA natt til tirsdag norsk tid.

Redningstjenestene ble varslet av familien, men da de ankom stedet fant de Kasprzak død. Redningsmannskapene hadde vanskeligheter med å komme inn i huset grunnet strømkabler som befant seg i vannet.

Et søk ble gjennomført i kjelleren av huset så fort det var trygt for redningsmannskapene å ta seg inn, og Kasprzak ble erklært død på stedet klokken 07 tirsdag morgen lokal tid.

På sosiale medier skriver New York Police Department (NYPD) at de sørger over tapet av kollegaen Kasprzak.

— Vi kondolerer og ber for Kasprzaks familie, og alle dem som lider tap som følge av stormen. Vi er takknemlige overfor dem som uselvisk jobber for å hjelpe andre. De og Artur vil aldri bli glemt, skriver NYPD i en uttalelse på Facebook.

Sandy har krevd 126 liv

De aller fleste dødsfallene kom som følge av trær som blåst over ende, melder Assosicated Press.

Som Aftenposten omtalte i går mistet en gutt på 8 år livet mens han var ute å gikk med faren sin i Pennsylvania. Sterk vind gjorde at en gren slet seg løs fra et tre og traff gutten. Faren kom fra ulykken uskadd.

Hittil skal 14 personer i USA og én person i Canada ha mistet livet som følge av stormen «Sandy». Tre av de omkomne er barn.

To andre gutter, på 13 og 11, omkom da et tre veltet over huset deres i Salem, New York. To andre gutter, på 15 og 12 år, var også i huset men kom fra ulykken med bare småskader.

«Sandy» har også rammet Karibien kraftig. Her skal mer enn 65 personer3 ha mistet livet.

Til sammen skal Sandy krevd omlag 126 personer menneskeliv.

— Våre tanker går nå til alle familier som har mistet sine kjære som følge av stormen. Det er ikke klart om vi har fått oversikt over alle omkomne ennå. Disse familiene kommer til å ha en svært tøff periode fremover. Det de skal vite er at Amerika står sammen med dere, sa president Barack Obama under en pressekonferanse tirsdag kveld.

Vil koste milliarder

Sent i går kveld og i morgentimene i dag har skadeomfanget kommet til syne.

— Ødeleggelsen på Jersey-kysten er noe av det verste vi har sett. Kostnadene av stormen er uoverskuelige på dette tidspunkt, sier guvernøren av New Jersey, Chris Christie.

Mer enn 20.000 fastboende i New Jersey står uten bolig etter på grunn av flom og flomskader.

Ifølge Assosiated Press anslår prognosefirmaet IHS Global Insight at det vil koste 115,5 milliarder kroner for å dekke materielle skader, og mellom 60 milliarder og opp mot 180 milliarder norske kroner for tapt fortjeneste.

IHS mener dette er den dyreste naturkatastrofen i amerikansk historie.

Nedre del av Manhattan, som inkluderer Wall Street, er en av de hardest rammede områdene.

8,2 millioner uten strøm

New York-børsen har holdt stengt i to dager - noe som sist skjedde i 1888 - men er forventet å åpne igjen onsdag.

Mer enn 8,2 millioner amerikanere i 17 stater ble strømløse som følge av «Sandy».

Bare på halvøya i hjertet av New York var 250.000 husstander og bedrifter uten elektrisitet sent tirsdag kveld.