En gruppe såkalte autonome kastet lørdag maling og flasker og skjøt med fyrverkeri mot politiet, som svarte med å trekke køller og batonger etter lenge å ha holdt seg svært tilbaketrukket.

Fyrverkeri

Demonstrantene forsøkte å trenge seg gjennom muren av politifolk som sto rundt Baltiske Hallen, der kampen ble spilt.

Politiets hester ble kraftig forstyrret av kinaputter som demonstranter kastet, og situasjonen ble beskrevet som urolig og uoversiktlig før politiet fikk omringet de mest bråkete demonstrantene.

— De ser ut som de prøver å storme hallen. Luften er full av kruttrøyk, rapporterer en journalist i Sydsvenska Dagbladet.

Trakk pistol

Samme avis melder at en politimann reagerte med å trekke pistol mot demonstrantene. En eldre politimann skal ha fått roet ham ned. Det ble ikke avfyrt skudd.

På forhånd hadde arrangørene sagt at de ventet mellom 10.000 og 15.000 deltakere, men politiet anslo lørdag ettermiddag antallet demonstranter til mellom 6.000 og 7.000.

Ved 15-tiden meldte politiet at de hadde kontroll. Ifølge Sydsvenska Dagbladet er 91 demonstranter tatt hånd om av politiet.

- Boikott rasistregimet

Lederen for Vänsterpartiet Lars Ohly og talsmann for De grønne Per Gahrton kom med voldsomme utfall mot Israel i taler til demonstrantene.

— Boikott rasistregimet i Israel, ropte Ohly.

Gahrton krevde i sin tale at «Israels ledere må stilles for den internasjonale domstolen i Haag». Han anklaget Israel for å ha «verdensrekord» i brudd på menneskerettighetene og krevde stopp i all idrettskontakt med landet.

- Som Gaza

Aksjonistene som drev fredelige protester mot idrettsarrangementet, er triste over den voldelige vendingen lørdagens demonstrasjon tok.

— Det er så synd at det blir bråk på denne måten. Alt det gode i denne demonstrasjonen går tapt. Det folk merker, er det denne lille klikken med bråkmakere gjør. De ser ut til å ha sin egen agenda, sier Luciano Astudillo, som sitter i Riksdagen for Socialdemokraterna, til Kvällsposten.

— I dag har Malmö blitt som Gaza. Det er like vanskelig her som der å demonstrere, sier Ann-Sofi Jakobsson i nettverket Stop matchen som har arbeidet for å stanse den tre dager lange turneringen.

Drago Prvulovic