Foran skjult kamera kom de svenske kommunalpolitikerne med uttalelser som "Muslimer er bra til to ting: Å føde barn og til å utnytte systemet".

En annen serverte vitsen: "Hvordan skiller man en ape fra en svart? Rekker man fram en banan, så tar apen den med foten". En tredje snakket om en svart kvinne, og hennes svarte negerbarn.

Uttalelsene kom i samtaler med en TV-reporter som utga seg for å være innvandringsfiendtlig velger. TV-teamet fra programmet "Uppdrag Gransking" på Sveriges Television besøkte 54 valgboder i 50 kommuner.

Bare to politikere ga seg inn i en kritisk diskusjon med den angivelige innvandringsmotstanderen. Resten ville enten ikke ta diskusjonen, eller spilte med, og serverte fremmedfiendtlige uttalelser selv.

Nå har avsløringene ført til at minst tre kommunalpolitikere har trukket seg. De tre er fra Moderaterna og Socialdemokraterna.

Samtidig er flere blitt oppfordret til å gå av egne partikolleger. Men flere av de avslørte sier onsdag at de ble misforstått. Flere sier også at TV-journalistenes arbeidsmetode var uredelig. Men i Sverige står de avslørte foreløpig nokså alene om dette synspunktet. Da politikerne deltok i valgkampen onsdag, passet de fleste partitoppene på å ta avstand fra det som ble servert på TV sent tirsdag kveld. (NTB)