JAN TYSTAD

Striden begynte i påsken etter at Flight hadde antydet at de konservative vil skjære mer ned på offentlige utgifter, enn det de sier i valgprogrammet. Uttalelsen ga ikke Michael Howard noen fredelig påskehelg. Det endte med at han fjernet Flight og aviser og partimedlemmer beskylder ham for å være «diktatorisk» og urimelig.

Howard Flight holdt et foredrag for gamle Thatcher-tilhengere i foreningen deres, Conservative Way Forward (Den konservative vei fremover). Møtet var lukket, men en av tilhørerne tok talen opp på lydbånd og ga den til The Times.

I talen sa Flight at det konservative løfte om å skjære ned 404 milliarder kroner i offentlige utgifter over seks år, ikke vil være nok. Hvis partiet vinner valget må det skjære ned mye mer, for å redusere de offentlige utgiftene tilstrekkelig.

Regjeringspartiet Labour kastet seg over talen og hevdet at de konservative sier en ting før valget, men planlegger å gjøre noe helt annet etterpå.

Sparket

Den konservative partilederen nølte ikke. Han fjernet Howard Flight som partiets viseformann og tok fra ham alle verv i Underhuset. I tillegg gjorde han det klart at Flight ikke lenger blir konservativ kandidat for valgkretsen Arundel og South Downs i det sør-engelske fylket Sussex.

Howard Flight tok har tatt kontakt med advokater for å undersøke om partiformannen har rett til å fjerne ham som kandidat og han har oppfordret den lokale konservative partiforening om å møte og støtte hans kandidatur.

En annen Thatcher-tilhenger, Lord Tebbitt rykket ut i påskehelgen og forsvarte den sparkede underhusrepresentanten. Han advarte partiledelsen at dette kan utvikle seg til «en politisk storm». Politikk handler om å ha dømmekraft, og mange i det konservative parti spør seg om Flight burde blitt ekskludert fra den konservative underhusgruppen.

Partiformann Michael Howard mener Flight har begått en alvorlig brøler. «Det konservative parti sier ikke en ting før valget, og noe helt annet etter valget», slo Howard fast.

For Labour har denne krangelen vært en velsignelse. Regjeringsmedlemmene fyrer opp med påstander om at man ikke kan stole på de konservative.

Det er duket for en skitten valgkamp. Flight ble avslørt fordi Labour hadde sendt en «spion» til møtet som tok opp talen med skjult mikrofon. Ifølge noen britiske aviser avlyttes konservative møter av Labour-tilhengere, men de har ikke lagt frem klare bevis for påstanden. The Times har ikke avslørt sin kilde.

Uro i Labour

Det er ikke bare i det konservative parti det er krangel og uro. Financial Times har avslørt at statsminister Tony Blair, etter å ha snakket med president Bush, godtok Paul Wolfowitz som ny sjef for Verdensbanken. Blair spurte ikke engang sine egne statsråder som arbeider med støtte til fattige land om hva de syntes.

Finansminister Gordon Brown skal, ifølge The Observer, være «hvitglødende av raseri» og bistandsminister Hilary Benn skal være rasende fordi han også ble holdt i uvitenhet om avtalen mellom Blair og Bush. Det er Hilary Benn som vil få mest å gjøre med Wolfowitz.

Offisielt er ikke valgkampen startet og det er helt opp til den britiske statsminister å fastsette valgdatoen, men det skal mye til for å velge noe annet enn 5. mai. Datoen må fastsettes fire uker før valget.

Tony Blair er etter alt å dømme overbevist om at Labour vil vinne, meningsmålingene tyder på det, og han satser derfor på nyvalg nå, før meningsmålingene snur.