Fire personer ble søndag pågrepet under et forsøk på å rane et verditransportselskap i Umeå nordøst i Sverige.

– Vi hadde kjennskap til at det kunne være i ferd med å skje, det som skjedde, sier sjef for kriminalavdelingen ved rikskriminalpolitiet, Arne Andersson.

Politiet visste hva som var målet, men ikke eksakt når ranet skulle utføres. Derfor hadde en nasjonal innsatsstyrke befunnet seg på ransstedet i flere dager, opplyser Andersson.

Grunnen til at politiet ikke grep inn tidligere, var at de ikke visste hvor alle de mistenkte ranerne befant seg før selve ransforsøket.

– I det store ser vi denne innsatsen som svært vellykket. Vi har forhindret et svært grovt lovbrudd, sier Andersson.

Skutt

Søndag formiddag forsøkte de fire ranerne å sprenge seg gjennom personalinngangen ved verditransportselskapet Loomis i Umeå.

Politiet gikk raskt til aksjon, og under aksjonen ble en av ranerne skutt og såret, bekreftet politiet søndag ettermiddag.

– Da politiet kom til stedet, ble det en skuddveksling. Politiet besvarte ilden i nødverge, sier polititalskvinne Carina Lundberg.

Den skadede er fraktet til sykehus, men skal ikke være livstruende skadet.

En politihund døde imidlertid under skuddvekslingen.

Politiet var raskt på stedet, og kort tid etter var fire mistenkte ranere pågrepet.

Lønnsutbetaling

Ransforsøket skjedde dagen før en større lønnsutbetaling, men visedirektør i Loomis Stefan Wikman vil ikke opplyse hvor mye penger som befant seg i lokalene. Men ranerne var aldri i nærheten av dem, sier han.

– Ranerne har vært så langt fra å få tak i noen penger som man overhodet kan være, sier Wikman, som ikke vil gå i detaljer.

Politiet leter nå etter to personer som mistenkes for å ha stått bak en avledningsmanøver under ransforsøket.

Tungt bevæpnet politi var raskt på plass og kunne pågripe fire personer under et forsøk på å rane et verditransportselskap i Umeå, nordøst i Sverige, søndag formiddag. Foto: Rolf Höjer / SCANPIX