Flere tusen demonstranter samlet seg på 1. mai-plassen i sentrum av Alger lørdag, men de ble raskt omringet av opprørspoliti, som ved hjelp av pansrede kjøretøy sperret alle veier ut av plassen.

Associated Press (AP) melder at 400 personer skal være arrestert, inkludert opposisjonspolitikere og utenlandske journalister. Det opplyser Ali Yahia Abdenour, leder for Algerian League for the Defense of Human Rights, til AP. Al Jazeera skriver at opposisjonspartiet RCDs parlamentariske gruppeleder, Othmane Amazouz, skal være arrestert, ifølge partiets leder, Saïd Sadi.

Al Jazeera skriver på sine nettsider at det skal dreie seg om 300 arresterte demonstranter. Minst 19 skal være såret ifølge kanalen.

Ifølge AP er det offisielle oppmøtetallet på 1500 personer, men ifølge organisatorene selv skal 10.000 ha møtt opp.

28.000 politifolk Politiet skal ha slått demonstrantene med køller, men lørdag ettermiddag var det ikke meldt om at noen var blitt såret.

Opposisjonen i Algerie hadde på forhånd varslet den ulovlige demonstrasjonen mot landets autoritære president Abdelaziz Bouteflika.

Et område i sentrum av Alger er omringet av flere hundre uniformerte sikkerhetsstyrker, og pansrede kjøretøy sperret veien for dem som ville marsjere mot Bouteflika, forteller en AFP-journalist.

Ifølge Abdenour skal det ha blitt sendt ut hele 28.000 politifolk for å slå ned på demonstrasjonen.

Fred, ikke kaos I nærheten samlet en liten gruppe mennesker seg og ropte: «Vi vil ha fred, ikke kaos!» og «Algerie er ikke Egypt!».

Ifølge en algerisk menneskerettsgruppe ble opptil 200 personer arrestert.

Demonstrasjonen er organisert av CNCD, som er en paraplyorganisasjon bestående av opposisjonspartier, organisasjoner og uoffisielle fagforeninger. Det største opposisjonspartiet, sosialistiske FFS, deltok ikke i demonstrasjonen. Begrunnelsen er ifølge partiets leder Karim Tobou at landets utfordringer må løses med mer seriøse tiltak enn folkeopprør.

På grunn av en unntakstilstand har demonstrasjoner vært forbudt i Algerie siden 1992.

Inspirert av Egypt CNCD krever at president Bouteflika går av på grunn høy arbeidsledighet, boligmangel og stigende priser. Bouteflika har allerede lovet demokratiske reformer, oppheving av unntakstilstanden fra de siste 19 årene og sysselsettingstiltak i et forsøk på å hindre uroligheter.

Da Hosni Mubarak valgte å gå av som statsleder i Egypt, utløste det spontane gledesdemonstrasjoner i Alger.

— Mubarak har falt, vi håper den neste blir Bouteflika, ropte demonstranter i Algerie fredag kveld.

Mange av demonstrantene i Egypt har oppfordret folket i nabolandet Algerie til å kopiere deres oppstand.

I Algerie har det blitt gjort forsøk på å demonstrere til støtte for egypterne, men demonstrasjoner er blitt slått hardt ned på av politiet.

Ikke som Egypt Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute i Oslo kan vanskelig se for seg at algeriere vil oppleve det samme som egypterne.

— Algerie har fortsatt mange åpne sår etter borgerkrigen. Hærens rolle i krigen gjør at den ikke vil kunne bli mottatt med samme jubel som i Kairo, sier Hellestveit til NTB.

Mange algeriere unngår å delta i ulovlige protester av frykt for en oppblussing av volden som herjet under borgerkrigen på 1990-tallet, skriver nyhetsbyrået DPA. Krigen kostet mer enn 100.000 mennesker livet.

Også Jemen-protest stanset Tilhengere av Jemens president Ali Abdallah Saleh væpnet med tradisjonelle kniver og batonger brøt opp en demonstrasjon mot presidenten i hovedstaden Sanaa.

Rundt 2000 unge jemenitter samlet seg i sentrum i hovedstaden lørdag for å kreve at president Saleh går av. De unge studentene krevde at Saleh følger i den egyptiske lederen Hosni Mubaraks fotspor.

— Etter Mubarak er det Alis tur, ropte noen av demonstrantene.

I tillegg ropte de slagord som «Kom deg ut, kom deg ut, Ali» og «Folket vil at regimet skal falle».

Demonstrantene var på vei til Egypts ambassade da de ble stanset av de væpnede regimetilhengerne og tvunget til å flykte. To personer skal ha blitt lettere såret i tumultene som oppsto.

Jemens president har forsøkt å komme protestbevegelsen i møte ved å love at han ikke stiller til gjenvalg når hans periode er over i 2013. Men opposisjonen har fortsatt ikke svart på Salehs invitasjonen om å delta i en samlingsregjering.