• Politiet må ta ansvar for en del av listerotet, sier leder for Norges lensmanns- og politilederlag, Geir Magne Aanestad (55). Han retter nå uvanlig skarp kritikk mot egen etat.

— Dette er noe av det mest kaotiske jeg har sett. Politiet burde ha klart å stå imot presset og vente med å offentliggjøre listen over savnede til vi hadde klart å kvalitetssikre inneholder, sier Aanestad til bt.no.

300 medlemmer

Norges lensmanns- og politilederlag organiserer lensmenn og del politistasjonssjefer og politileder. Fagforbundet har 300 medlemmer over hele landet.

— Jeg har fått flere henvendelser fra flere av våre medlemmer, som sier at de ikke ble involvert verken i etterforskningsfasen eller kvalitetssikringsdelen, forteller Aanestad.

Han kjenner til flere eksempler der lokale lensmenn på eget initiativ tok kontakt med folk som de hadde hørt var savnet.

- Trengte bare en halv dag

Listene over savnede ble gjort kjent for de lokale politidistriktene så sent som to timer før Nye Kripos presenterte oversikten på en pressekonferanse klokken 11.30 mandag.

Aanestad mener at lokale politi- og lensmannsetater ikke ville ha trengt mer enn en halv dag til å få strøket mange navn fra listene. Dermed ville svært mange av dem som var kommet til rette, og var i god behold, unngått tilleggsbelastningen ved å havne på en savnet-liste.

— Politiordningen i Norge er helt unik. Vi har en finmasket organisasjon, med og lokal forankring med stor nærhet til publikum. Dette burde vært utnyttet i forbindelse med denne katastrofen, legger han til.

— Jeg får bare håpe at de som feilaktig havnet på disse listene klarer å glede seg over å være i god behold, og at denne gleden er større enn frustrasjonen over å ha havnet i denne situasjonen, sier Aanestad.

Lang erfaring

Selv har 55-åringen 35 års erfaring fra politietaten. Han har for tiden permisjon fra stillingen som lensmann på Bryne i Time kommune på Jæren. I halvannet år har han jobbet som leder for Norges lensmanns- og politilederlag.

— Jeg har valgt å se på dette listerotet fra en annen vinkling, sier han.

Nå håper Aanestad at deler av hans innspill blir tatt med i evalueringen av politiets håndtering av katastrofen i Asia.

— Det blir for enkelt å legge all skyld på Utenriksdepartementet i denne saken, konkluderer han.

<b>KRITISK:</b> Leder i Norges Lensmanns- og politilederlag, Geir Magne Aanestad, retter uvanlig skarp kritikk mot Nye Kripos' håndtering av listen over savnede.
SCANPIX