–Det står dårlig til når politiet ikke får passende utstyr til å gjøre jobben, sier Jan Karlsen, leder av Politiforbundet.

Forbundet foretar nå en rundspørring blant alle politimenn som var med i Göteborg for å høre hva de mener om fremgangsmåten.

Politiledelsen blir kritisert for mangelfull informasjon, dårlig utstyr og merkelige arbeidsoppgaver.

Spesialist Thomas Holst, politimann fra Stockholm med spesialutdanning i gateopptøyer, ble satt til å dirigere trafikken. Da politiet i Göteborg informerte de tilreisende politifolkene om beredskapen kom det fram at de egentlig ikke var forberedt på uro.

–Normalt går man gjennom det trusselbildet som finnes, men i Göteborg-ledelsens hjerne var det bare rom for tanken at det skulle bli en vellykket folkefest, sier Holst til svensk radio.

Maskeforbud Flere partier tar avstand fra at det skal være mulig for demonstrantene å opptre maskert.

Venstrepartiet erklærte tirsdag at man i fremtiden ikke skal delta i demonstrasjoner hvor maskerte er med. Centerpartiet gjorde det klart at man er positiv til et forbud mot masker.

Afa, Antifascistisk aksjon, som er blitt kritisert for å ha skjult seg bak svarte masker og brukt vold, angret tirsdag ingenting. Det som skjedde var politiets feil, mener Afa.

Angrer ikke –Vi kastet stein av to grunner. Dels som selvforsvar mot politiet, dels som en politisk handling mot McDonalds, banker og storselskaper, sa to Afa-representanter på en pressekonferanse i Stockholm.

50 personer sitter i varetekt etter opptøyene. Nesten halvparten er svensker, 15 er dansker, sju tyskere, to finner, én italiener, én australier, én brite og én russer.

NTB