Tusenvis av politifolk var utplassert på steder der den islamistiske opposisjonsbevegelsen stilte kandidater. Flere steder skal valglokalene ha blitt sperret av slik at politiet kunne sile hvilke velgere som fikk komme inn, ifølge vitner.

Utover kvelden brøt det ut gatekamper i et slumområde i Alexandria. Rundt 800 ungdommer kastet stein mot politiet i protest mot at de ikke hadde fått avgitt stemme. De ble møtt av om lag tusen politifolk som brukte både steiner og tåregass for å drive ungdommene tilbake.

Blant demonstrantene var Mustafa Rizk, en ung mann som utbasunerte at han hatet regjeringen:

– De behandler oss som dyr, ikke på islamsk vis. Det er derfor vi alle ønsker en islamsk regjering, sa han til nyhetsbyrået Reuters.

Dommerprotest

Tidligere på dagen hadde flere valgfunksjonærer forlatt valglokalene i protest. De pakket sammen og tok valgurnene med seg, opplyser en dommer.

I landsbyen Hayatim i Nildeltaet angrep menn bevæpnet med macheter og klubber tilhengere av Brorskapet utenfor valglokaler, for slik å skremme folk fra å stemme, ifølge valgobservatører.

– Regjeringen ba oss om å stemme og avgjøre landets framtid. Nå hindrer den samme regjeringen oss i å stemme. Det er avskyelig. Det er ingen frihet her, sier en av velgerne, Taher Abdel Fattah.

Islamistisk fremgang

Lørdag var den fjerde dagen i valget på Egypts nye nasjonalforsamling. Den spente stemningen lørdag skyldtes ikke minst at Brorskapet forrige søndag vant flere plasser i nasjonalforsamlingen enn regjeringspartiet til president Hosni Mubarak.

Politiet pågrep rundt 59 tilhengere av Brorskapet i Alexandria ved morgengry før valget begynte, melder sikkerhetskilder. En talsmann for Brorskapet sa senere at 628 personer var arrestert rundt om i landet i løpet av dagen.

Vanligvis er Brorskapet raskere enn myndighetene til å gi en korrekt oversikt over pågripelser blant sine egne.

Tåregass

Ifølge innenriksdepartementet brukte politiet tåregass for å spre islamister som kastet stein mot politiet i byen Tanta i Nildeltaet. 78 «urostiftere», ble pågrepet, heter det i meldingen.

En fotograf fra Reuters ble stanset av politiet da han forsøkte å ta bilder. Kameraets minnebrikke ble beslaglagt.

Det er også kommet meldinger om at folk som stemte på regjeringspartiet, ble betalt på forhånd.

Det muslimske brorskap, som regnes som Egypts største opposisjonsbevegelse, har nå 47 av de 444 plassene i nasjonalforsamlingen og lå an til å få enda flere i lørdagens valg. Mubaraks nasjonalistiske parti har 120 plasser.

Ønsker reformer

Brorskapet er formelt forbudt i Egypt, derfor stiller kandidatene som uavhengige. Den islamistiske bevegelsen, som har preget egyptisk politikk i flere tiår, går inn for større politisk frihet, men arbeider også for å innføre en mer islamsk grunnlov.

Valget på ny nasjonalforsamling arrangeres i flere omganger fram til 7. desember.