JAN TYSTAD

«Jeg er personlig overbevist om at det provisoriske IRA sto bak ranet», sa politisjef Hugh Orde da han holdt pressekonferanse i Belfast i går. Han la ikke frem ett eneste bevis for påstanden.

Like før jul ble to direktører i Northern Bank i Belfast angrepet i sine hjem utenfor Belfast. Familiene deres ble kidnappet og tatt som gisler til et ukjent oppholdssted. De to bankansatte fikk beskjed om å oppføre seg normalt og slippe ranerne inn ved kontortidens slutt. Hvis de gjorde anskrik, ville familiene bli drept.

Ranerne fikk med seg i alt 26 millioner pund (310 millioner kroner). 45 politimenn har etterforsket saken, de har foretatt 100 intervjuer, beslaglagt 560 gjenstander og utført 600 aksjoner som razzia i hjemmene til mistenkte og avhør av mistenkte, men ingen er foreløpig blitt siktet.

Verdiløst

Politisjefen Hugh Orde kunne fortelle at de nordirske myndighetene har vedtatt å gjøre alle lokale pundsedler ugyldige, og trykke helt nye og annerledes penger. Dermed blir en stor del av de ranede pengene ubrukelige. Men ranerne fikk også med seg britiske pundsedler og utenlandsk valuta, hvor mye er ikke opplyst. Disse vil fortsatt være gyldige.

Politisjef Orde sa at han var overbevist om at de skyldige vil bli tatt og dømt, men han ville ikke røpe hvor langt man er kommet i etterforskningen og heller ikke hvilke bevis politiet sitter med.

Propaganda

Sinn Fein-lederen Martin McGuinness holdt også en pressekonferanse i går ettermiddag. Han hevdet at politiet driver politisk propaganda for å torpedere fredsprosessen. Selv med en ny ledelse er politiet dominert av protestanter og har mange ansatte som gjør hva de kan for å kaste skitt på Sinn Fein, sa McGuinness.

Han fortalte at han har hatt samtaler med «et høytstående medlem av IRA», som hadde forsikret at IRA ikke sto bak ranet. McGuinness er overbevist om at han fortalte sannheten.

De som gledet seg mest over utviklingen i går, var Ian Paisleys parti (DUP). Flere av partilederne i DUP sa i intervjuer med BBC at dette bare bekrefter det de hadde trodd hele tiden, nemlig at IRA begikk ranet.

Vant til fast inntekt

Mange kommentatorer mener politiet har rett, men spør seg hva IRA skulle med disse pengene. De fleste er enige om at IRA ikke lenger får store pengesummer fra USA fordi det er våpenhvile, men IRA har mange aktive medlemmer som var vant til en fast inntekt for å utføre terroristangrep som bombing eller skyting. Disse krever fortsatt betaling, selv om det er våpenhvile. IRA har ranet banker før, og har vist at de kan planlegge og gjennomføre aksjoner mot banker.

Hvis politiet kan legge frem beviser og sikte IRA-ledere, vil det bli vanskelig for Sinn Fein å hevde at de er demokratiske og at de følger lovene. Det gjenstår å se hva politiet kommer opp med.