Malmö: Politiet i Malmö mener det er fare for at den eller de som har skutt en rekke personer med innvandrerbakgrunn, vil skyte igjen.

Det sa Börje Sjöholm, operativ sjef for Skåne-politiet, på en pressekonferanse i Malmö fredag formiddag. Han understreket at politiet så langt har få spor i saken, og ber folk om tips.

Artikkelen fortsetter under bildet

Drago Prvulovic

SJEKKET ÅSTEDET: Polititeknikere var på plass i dag for å undersøke stedet der det ble skutt på to kvinner.

Politiet kan ikke si om gårsdagens skudd mot to kvinner i Malmö har sammenheng med de øvrige skyteepisodene som etterforskes.

— Vi har ingen oppfatning om det ennå. Det finnes visse likheter, men også ulikheter. Det farligste vi kan gjøre er å begi oss ut og jage skygger, sa Sjöholm.

Han ville ikke gå i detaljer om hva slags ulikheter det er snakk om. Han var likevel optimistisk når det gjelder mulighetene for en pågripelse.

— Det må man være, ellers har man ingenting å jobbe med, sa han.

Skyter i perioder

Ifølge Sjöholm mener politiet det er en mulighet for at gjerningsmannen handler i perioder, at det først skjer flere skyteepisoder, så blir det stille en stund før det igjen kommer en bølge av nye skyteepisoder.

— Men er det slik at det er psykisk sykt menneske, er det vanskelig å vite hvordan vedkommende resonnerer, sa Sjöholm.

At alle skyteepisodene hittil har skjedd i mørket og i boligområder tyder også på at de er godt planlagt av en med gode lokalkunnskaper.

— Det er ikke så vanskelig å komme unna om man har lagt en plan på forhånd, forklarte Sjöholm.

Falske sms-er

Sjöholm startet pressekonferansen med å fortelle om falske sms-er som nå sirkulerer blant ungdom i den sørsvenske byen. Sms-meldingen advarer folk om å gå ut, og er undertegnet «politiet».

— Jeg vil understreke at det ikke er politiet som har sendt ut dette, sa han.

Sjöholm sa at han godt forstår at innbyggerne i Malmö er urolige.

— Men faren for å bli rammet er likevel liten for den enkelte, understreket han.