Politistyrker støttet av pansrede kjøretøyer omringet Taksimplassen, som ligger like ved Geziparken. Mens folk tutet i bilhorn og samlet seg på balkonger og i vinduer for å vise sin støtte til demonstrantene, stormet politiet parken.

Politiaksjonen startet kort tid etter at statsminister Recep Tayyip Erdogan holdt en tale i hovedstaden Ankara hvor han ba aksjonistene i Geziparken om å forlate stedet. Grunnen er at det søndag skal holdes en stor demonstrasjon i Istanbul til støtte for regjeringspartiet AKP.

— Vi holder vår Istanbul-markering i morgen. Jeg sier det klart: Taksimplassen må evakueres. Hvis ikke, vet dette landets sikkerhetsstyrker hvordan de skal evakuere den, sa Erdogan.

Vil redde parken

En mengde demonstranter har slått leir i Geziparken i et forsøk på å redde den fra bulldoserne.

Aksjonen ble utløst av planer om å fjerne den grønne lungen for å bygge en tro kopi av en militærleir fra det osmanske riket. Demonstrantene frykter imidlertid at bygningen vil bli gigantisk kjøpesenter.

Erdogan gikk tidligere i uka med på å legge byggeplanene på is i påvente av en rettslig behandling av saken. Han varslet samtidig at han ville gjennomføre en folkeavstemning om byggeplanene. Men dette har ikke vært nok til å få aktivistene til å forlate stedet. De har gjort det klart at det nå handler om mer enn bare parken.

— Vi blir værende, for våre krav er ikke blitt møtt av regjeringen, sier Ata, en av demonstrantene.

— Jeg har store forhåpninger til dette landets framtid og min egen framtid. Tyrkia vil aldri bli det samme igjen, sier han.

Demonstrasjonsbølge

Ett av aktivistenes viktigste krav er at politisjefene må få sparken i byer hvor politiet har utøvd vold mot demonstranter. I tillegg krever aktivistene at fengslede demonstranter må løslates.

I alt fire personer er drept og nærmere 7.500 såret i uroen i Tyrkia de siste ukene.

Demonstrasjonene spredte seg raskt videre fra Istanbul da Gezi-aksjonen startet i slutten av mai, og uroen er i stor grad blitt oppfattet som et mer generelt opprør mot Erdogan selv og han lederstil.

Statsministeren har på sin side fordømt demonstrantene som «ekstremister» og «plyndrere», og politiets framferd og statsministerens språkbruk har fått både USA og EU til å reagere.

Erdogan har hatt makten i Tyrkia siden 2002 og er en av landets mest populære politikere. Men demonstrasjonsbølgen har vist at det også finnes en sterk opposisjon mot ham.