Skytingen brøt ut søndag kveld da politifolk skulle ta hånd om en mann som hadde klatret opp i et tre i Alpared to mil sør for Bofors. Han nektet først å komme ned, og da han var nede på bakken gikk han til angrep mot politiet, skriver Dagens Nyheter.

– Først forsøkte vi å roe ham ned med pepperspray, men det hadde ingen virkning. Så prøvde politifolkene på stedet å bruke batong, men da heller ikke det gikk, ble det avfyrt varselskudd, sier politiets talsmann Johan Häggström til Stockholm-avisen.

Skjøt mot beinet

Da heller ikke varselskuddet fikk mannen til å roe seg, ble det avfyrt et skudd mot mannens ene bein. Dette skuddet bommet, men mannen – en 25 år gammel såkalt kjenning av politiet – roet seg ned og ble pågrepet.

Mannen skal ha vært påvirket av narkotika, men var ikke selv bevæpnet. Politifolkene skal likevel ha følt seg så truet at de valgte å åpne ild, skriver Dagens Nyheter om episoden som inntraff bare timer etter at en svensk heimevernssoldat hadde skutt vilt omkring seg.

En 18 år gammel kvinne ble skadd i denne episoden i Täby nord for Stockholm, der gjerningsmannen senere ble funnet død og etter alt og dømme hadde tatt sitt eget liv. Politiet vet ikke stort mer om mannen enn at han hadde vært soldat i heimevernet.

Gevær og kuler

Våpenet han brukte i skytingen søndag, var av typen AK4. Dette er samme modell som mannen fikk utdelt på heimevernets grunnkurs, men det var uklart hvor han hadde fått tak i ammunisjonen han skjøt med i Täby.

– På øvelsene blir det nøye kontrollert at man bruker alle skudd, sier politiets talskvinne Veronica Brink. Mannen skal ikke ha stått i politiets registre, og det foreligger heller ikke opplysninger om at han skal ha hatt psykiske problemer.

Forrige helg måtte en nordmann bosatt i Sverige ha hjelp fra politiet til å få fjernet en sprengladning han hadde fått festet rundt livet i Stockholm-forstaden Tensta, angivelig etter krangel om narkopenger. Mannen vandret rundt med sprengstoffet på seg i flere timer.