DAG YNGLAND

Krzysztof Kaczmarek har de siste 10 månedene jobbet i Bergen. Nå venter en måneds jule— og vinterferie. Da skal han snakke med kjæresten Dorota om de skal flytte nordover for godt.

Det er ikke mange norske familier som ser mer av Norge i løpet av året enn den familien Kaczmarek. Hele året lever far, mor, to sønner og en svigersønn hver for seg i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo. Nå kan de endelig feire jul sammen i hjembyen Gryfino sør for Sczcecin.

— Det er moro å komme hjem og se hva som har skjedd siden sist. Men vi snakker like mye om der vi arbeider. Sammenlikner firmaer, jobber og byer i Norge, sier Krzysztof (25). For tiden jobber han hos Birger Morstøl i Bergen. Krzysztof er tømrer som sin far Florian (50) og sin bror Rafau (29). De er alle hyret inn hos det lokale firmaet Norwegian Staff i Szczecin og leiet ut av bemanningsselskapet Adecco i Norge. Det betyr at flytting til nye arbeidsplasser hele tiden er aktuelt. Men det er greit for familien så lenge den blir i Norge. Etter hvert har de bygget seg opp et nettverk av kontakter og venner der.

Advarer hverandre

Krzysztof rusler rundt i gågatene i Szczecin. Han møter venner og kjente som arbeider i Tyskland, England og Sverige. På et hjørne deles det ut juletrær til trengende. Køen er lang, men Krzysztof trenger ikke stille seg der. Han har jobb. Det gir status i en region med nær 20 prosent arbeidsledighet. Mange her har søkt lykken et annet sted.

Krzysztof liker seg godt i Bergen. Han tenker på å flytte dit for godt og starte et nytt liv med kjæresten Dorota. Livet i Norge er lett om du kommer fra Szczecin. Jobbene er bra. Lønnen er god og arbeidsgiverne er stort sett vennlige. På fritiden går Krzysztof på fjellet og på kino. Naturen i Bergen er flott, men været er litt trist, syns han.

— Sånn som Sczcecin i dag, sier han og peker på sørpen i julegatene.

— Har du hatt problemer med arbeidsforholdene i Norge?.

— Nei, ikke jeg. Det er bra der. Vi jobber. Pengene kommer når de skal. Slik er det ikke alltid i Polen og andre land. Norske firmaer er stort sett greie. Vi tjener mange ganger så mye som her.

— Men det er også eksempler på polakker som jobber i Norge og som ikke får pengene sine slik Bergens Tidende nylig har skrevet om.

— Ja, det kan dessverre skje. Men slik er det også her i Polen eller i Tyskland. Men vi som jobber i utlandet snakker også mye sammen. Vi merker fort hvilke firmaer som er bra og hvilke som ikke er det. Da unngår vi de dårlige, sier Krzysztof.

Vurderer å flytte

Det var Krzysztofs far, Florian, som startet med å jobbe i utlandet. Han reiste rundt som tømrer i hele Europa før han havnet i Libya. Hver jul kom han hjem med gaver. En vrinskende gyngehest til barna - en porselensdukke til mor. Familien hadde en god oppvekst takket være den faren de sjelden så.

De siste årene har Florian jobbet mest i Norge. De to siste årene har han bodd i Oslo og jobbet i Drammen. Det er nærmere Polen og han kan oftere ha besøk av konen, Kriztina. I Norge har de også tettere kontakt med Krzysztof i Bergen, Rafau i Trondheim og svigersønnen Jarek som er maler i Stavanger. Jareks kone, Kamila, er den eneste som jobber i Polen. Hun er formann på en skofabrikk, men tenker mye på om hun skal flytte til mannen i Norge.

— Barna mine snakker stadig om å flytte til Norge. Jeg kan forstå dem. Der har de arbeid og fremtid. Polen har fortsatt for mange problemer. Men jeg vil engang tilbake hit til Gryfino. Det er min hjemby. Jeg har reist nok rundt nå, sier Florian.

To ganger har han forsøkt å starte eget tømrerfirma hjemme i Polen. Han har to sønner som kunne ha jobbet med ham. Men hver gang stoppet forsøkene i byråkrati og problemer med folk som ikke betalte regningene sine.

— Nå vil jeg heller være i Norge så lenge jeg kan, sier Florian.

— Ville det ikke være bedre å samle hele familien i et hus og i en by i Norge?

— Ja, kanskje det. Men eget hus og egen bil er dyrt i Norge. Da måtte vi jobbe mange år for å klare det.

— Hva er bra og hva er dårlig med Norge?

— Jeg liker å fiske og å se sport på TV. Særlig skihopping og håndball. Det som er tungt er været og at det mange steder er så kaldt på vinteren. Men det er lettere nå som konen min kan komme oftere på besøk, sier han.

Men nå i julen skal alle være sammen. De skal hente bestemor fra landet og feire sammen.- alle 10. For hvem vet hvor de er neste år - og om de feirer i Bergen, Trondheim, Stavanger eller Oslo.

VED GRYTENE: Familiefar Florian har pendlet til og fra jobber i utlandet i 20 år. Nå kan hanendelig tilbringe mer tid med konen Kriztina. Hun har laget bigos i julestria, den polskenasjonalretten med kål, sopp og kjøtt som ikke er ulik norsk fårikål. FOTO: GORM K. GAARE
FRA ELGENS LAND: I den polske byenSzczecin har små elgskilt fra Norge på bilenblitt statussymboler. FOTO: GORM K. GAARE
PÅ JULETREHANDEL: Krzysztof Kaczmarek (t.v.) fra Bergen er endelig hjemme hos familien i Szczecin og kan handle juletre sammen med faren Florian, kjæresten Dorota (bak), svogeren Jarek og søsteren Kamila. Alle unntattKamila jobber i Norge, og neste år kan det bli julefeiring der. FOTO: GORM K. GAARE