LOUISE WITH

Akkurat som ved parlamentsvalget for fire uker siden vendte polakkene seg også i går imot liberale, markedsvennlige reformplaner og valgte i stedet den konservative populisten og Warszawa-borgermester Lech Kaczynski til ny president, ifølge valgdagsmålingene.

De eneggede tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski (56) og deres felles konservative parti Lov og Rettferdighet (PiS) med røtter tilbake i Lech Walesas Solidaritet, har dermed satt seg på Polens to absolutte topposter de siste fire ukene. Storebror Jaroslaw har imidlertid fraskrevet seg jobben som statsminister, trolig i erkjennelse av at det tross alt er for kontroversielt med eneggede tvillinger ved makten.

Partiet har i stedet utpekt den relativt ukjente Kazimierz Marcinkiewicz, som for tiden jobber med å danne regjering med Donald Tusks Borgerlig Plattform (PO).

For dødsstraff

Kaczynski-brødrene lover en sterk stat som kan bekjempe korrupsjon, og vil gi et puff til den kriserammede polske økonomien. Brødrene er begge troende og ønsker at landet skal vende tilbake til katolske familieverdier, en såkalt «moralsk gjenfødsel» av Polen.

Som Warszawas borgermester har Lech Kaczynski tidligere forbudt flere homo-parader, snakket for å gi homofile lærere sparken og for å innføre dødsstraff for drap.

Utenrikspolitisk er den nyvalgte presidenten uerfaren, men han har i valgkampen slått til lyd for en mer selvsikker, skeptisk og nasjonal kurs overfor både Russland, Tyskland og EU.

— Takk til alle som trodde på min suksess. Vi har bruk for å gjøre opp med fortidens skyld, men først og fremst har vi nå bruk for enighet, sa en stoisk men tydelig glad Kaczynski i går kveld. Han takket også sin gamle mor da de første målingene ga ham 53,5 prosent av stemmene, mot 46,5 prosent til motstanderen Donald Tusk.

EU-kritisk

Presidentvalget ble på forhånd spådd til å bli et oppgjør mellom liberale Tusks moderne, moderate og markedsvennlige visjon og Kaczynskis mer tradisjonelle, sterkt katolske og reformskeptiske. Nå venter en stor oppgave for presidenten og det nyvalgte parlamentet med å forene de to nesten like store leirene og ikke minst gjenopprette de polske velgernes tillit til politikerne.

Søndag var en foreløpig avslutning på måneders hissig valgkamp. Etter fire år med en skandaleplaget venstrefløy og voksende arbeidsledighet viste begge valg en klar høyresving - og rekordlav deltakelse. Kaczynski har lykkes i å skyte på Tusk og PO som en flokk ultraliberale med radikale reformplaner, spesielt om flat skatt, som kun vil gagne de rike. Mens Tusk har svart med anklager om at Kaczynski og hans bror er radikale populister som vil splitte i stedet for å samle Polen, sette økonomien i stå og isolere landet internasjonalt.

Også utenrikspolitisk er det forskjell. Kaczynski har varslet en mer selvsikker, kritisk og nasjonalistisk tone overfor naboene Russland og Tyskland samt i EU-samarbeidet.

«Hard valgkamp»

Blant de velgerne vi møtte foran folkeskole nr. 16 i Warszawa-kvarteret Kabaty, var det delte meninger om valgkampen:

— Den har ikke vært så ille som mange mener, sa 40 år gamle Romana, som stemte på Tusk «fordi jeg helt sikkert ikke ønsker å se Kaczynski ved makten».

Det gjorde heller ikke Aleksandra (35) og Jacek (31): - Kaczynskis innskrenkede tenkning er fremmed for oss. Det har vært en hard valgkamp, men på et høyere nivå enn før, sa de, mens Magda (42) hadde større problemer med å velge: - Jeg har ikke noe imot Tusk, men endte med å stemme på Kaczynski. Jeg legger vekt på utdannelse og ser Kaczynski som den mest erfarne. Det har vært snakket mye om økonomi, men det er jo en oppgave for parlamentet. En president skal kunne lede og representere nasjonen. Hvis man er jurist, må man være egnet til den oppgaven, sa hun.