Verken presidenten eller noen av de andre i flyet overlevde styrten utenfor Smolensk, i nærheten av Katynskogen hvor polske offiserer og intellektuelle ble likvidert i 1940. I tett tåke kom det russiskbygde Tupolev-flyet borti trær før det styrtet i bakken og begynte å brenne. Til sammen 97 mennesker skal ha omkommet i ulykken, som skjedde idet flyet gikk inn for landing.

— Flyet kuttet toppene av trærne, styrtet og delte seg i flere deler. Det var ingen overlevende, sier guvernøren i Smolensk, Sergej Antufjev, til den russiske TV-stasjonen Russland-24. Fjernsynsbildene viste vrakrester over et stort, skogkledd område som var dekket av tåke. Brannfolk forsøkte å slukke flammene fra vraket, mens sikkerhetsfolk og sivilkledde etterforskere var i gang med å inspisere ulykkesstedet.

STYRTET: En brannmann forsøker å slukke flammene fra flyet som styrtet utenfor Smolensk i Russland lørdag. Drapene i Katyn

President Kaczynski skulle til Russland for å delta i en seremoni til minne om de rundt 22.000 polakkene som ble likvidert av sovjetiske sikkerhetsstyrker kort etter at andre verdenskrig brøt ut.

I tillegg til Kaczynski, forsvarssjef Franciszek Gagor og sentralbanksjef Slawomir Skrzypek, var også presidentens kone Maria, flere av landets øverste generaler, flere folkevalgte og en statssekretær i utenriksdepartementet med på reisen.

Dessuten fraktet flyet etterlatte etter de polske offiserene som ble drept i 1940. — Dette er en ufattelig tragedie, en ufattelig katastrofe, sier den tidligere polske presidenten og demokratiforkjemperen Lech Walesa til nyhetsbyrået AFP.

— Sovjeterne drepte den polske eliten i Katyn for 70 år siden. I dag døde polsk elite der idet de gjorde seg klare til å hedre de drepte, sier Walesa.

**Les også:

Polens ambassade i sorg**

Seremoni

Russlands statsminister Vladimir Putin og den polske statsministeren Donald Tusk deltok tidligere denne uken i en seremoni i Katyn til minne om ofrene for massakren. Markeringen ble omtalt som et viktig bidrag til forsoning mellom Russland og Polen, som til tider har hatt et spent forhold etter jernteppets fall.

Ulykken lørdag vil neppe bidra til å forverre forholdet mellom de to landene, tror Jakub M. Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

— Det er mulig at dette vil vekke mer sympati for Polen i Russland. Så paradoksalt nok kan ulykken få noen positive konsekvenser, sier han til NTB.

PRESIDENTKONEN: Også konen til president Lech Kaczynski, Maria Kaczynski, er antatt å ha omkommet i flystyrten. Putin leder gransking

Ulykkesflyet styrtet om lag 2 kilometer fra flyplassen i Smolensk, og lokale myndigheter i byen hevder pilotene insisterte på å lande til tross for at de ble advart mot tett tåke.

— Piloten ble rådet til å lande i Minsk, men bestemte seg likevel for å lande i Smolensk, sier Andrej Jevsejenkov, talsmann for de lokale myndighetene i Smolensk.

Begge de såkalte svarte boksene fra Tupolev-maskinen var funnet lørdag ettermiddag, noe som kan gi viktige bidrag til etterforskningen. «Boksene» registrerer opplysninger om flygingen og kommunikasjonen i cockpiten.

Russlands president Dmitrij Medvedev har erklært at statsminister Putin skal lede kommisjonen som etterforsker ulykken. Både Medvedev og Putin uttrykte lørdag medfølelse med de pårørende og lovet at havariet vil bli grundig etterforsket.

- Markant politiker

Også fra resten av verden kom det kondolanser fra politiske ledere. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at Polen og Europa har mistet en markant politiker.

— Lech Kaczynski har bidratt til at Polen har befestet sin plass blant Europas demokratiske stater.

Kong Harald kondolerte på vegne av seg selv og det norske folk til presidenten i den polske nasjonalforsamlingen, Bronislaw Komorowski – som nå blir Polens statsleder for en overgangsperiode fram til det holdes nyvalg.

Komorowski erklærte lørdag én ukes landesorg, samtidig som statsminister Donald Tusk varslet at han ville reise til Russland for selv å besøke ulykkesstedet.

OMBORD I FLYET: Polens president Lech Kaczynski.
KACPER PEMPEL
FLYET: Det var et Tupolev-fly av denne typen som styrtet i Russland.
MISHA JAPARIDZE
ØDELAGT: Flyet skal ha delt seg i flere deler i flystyrten der 132 menensker fryktes omkommet.
HO