Sent mandag tok et småfly av fra Sydpolen. En knapp time senere var det tilbake med to av deltakerne fra Jubileumsekspedisjonen Sørpolen 1911-2011. Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim brøt løpet mot polen bare 80 kilometer fra målet. Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle fortsetter. De fire har, som første ekspedisjon siden Amundsen, fulgt polarheltens rute så nøyaktig som mulig.

Beinhard skitur

— Vi gjorde det vi kunne for å nå polen til hundreårsmarkeringen. I natt, etter noen døgn hvor vi kun har hvilt et par timer, forsto vi at det ikke gikk. Det skulle gå matematisk, men det gikk ikke fysisk. Da blir jo matematikken uinteressant, sier Jan-Gunnar Winther.

En anelse skuffet, men mest stolt over å ha gjennomført seks ukers beinhard skitur i ekstrem kulde. For Winther, som direktør ved Norsk Polarinstitutt, er det viktig å være til stede på Sydpolen 14. desember. Da er det hundre år siden Roald Amundsen og hans menn nådde polen som de første i verden. Det skal markeres med fest og taler.

Trått føre

Jubileumsekspedisjonen kom i gang to uker for sent fordi været gjorde det umulig å bli fløyet til Antarktis. Dessuten ble de sterkt forsinket da de kom opp på det antarktiske platå hvor det var ekstrem motvind og over 30 kuldegrader. Likevel har de kun hatt to hviledager. De siste par ukene har de hatt svært dårlig føre. Antarktis' nysnø er noe av det tråeste som finnes å gå på. Amundsen kalte det fiskelim.

— Selv om vi to nå ble fløyet inn, har ekspedisjonen vært svært vellykket. Den har skapt interesse for polarhistorien. Etter seks ukers vanvittig slit er det en uviktig detalj at vi flys inn de siste 80 kilometerne, sier Winther.

Er det greit å ta fly siste biten? Si hva du mener.