• Dette er dagen vi har ventet på i 30 år. Men jeg vet ikke om det vil gjøre slutt på lidelsene mine, sa maleren Vann Nath da rettssaken mot Røde Khmers sjeftorturist ble innledet.

Vann Nath var en av svært få som slapp levende fra oppholdet i tortursenteret Tuol Sleng, også kjent som S-21, i Kambodsjas hovedstad Phnom Penh under Røde Khmers styre på 1970-tallet.

Minst 14.000 menn, kvinner og barn ble brakt til senteret, ofte ikke på grunnlag av annet enn mistanke om at de hadde tenkt politisk «gale» tanker.

Bare ti slapp ut fra S-21 i live.

Fem tiltalt

Duch er den første av fem tidligere Røde Khmer-ledere som skal stilles for FNs spesialdomstol for Kambodsja. I motsetning til de fire andre har han allerede erkjent seg skyldig etter tiltalen, som går ut på folkemord, krigsforbrytelser, drap og forbrytelser mot menneskeheten.

— Han ber ofrene om deres tilgivelse, sa den franske forsvareren François Roux til Reuters etter å ha møtt Duch i to timer før rettsmøtet.

Det første rettsmøtet tirsdag var preget av formelle prosedyrer. Det er først i mars at selve rettssaken begynner. Duch lyttet til det som ble sagt, men sa selv ingenting der han satt høytidelig på tiltalebenken.

Duch ventes også å bli et sentralt vitne i rettssakene mot de fire andre lederne Nuon Chea, kalt «Bror nummer to», tidligere Røde Khmer-president Khieu Samphan, Røde Khmers utenriksminister Ieng Sary og Ieng Sarys kone, tidligere sosialminister Ieng Thirith.

Utålmodig

– Jeg ba om at daggry ville komme så snart som mulig, slik at jeg kunne se denne rettssaken begynne, sa maleren Vann Nath, en av flere hundre som hadde møtt frem til åpningen av rettssaken.

Han overlevde fordi fangevokterne oppdaget at han var kunstner. De satte ham til å male regimevennlige bilder, spesielt portretter av regimets leder Pol Pot, blant Røde Khmer-lederne omtalt som «Bror nummer 1».

Tortur var institusjonalisert i fengselet som skulle avsløre revolusjonens fiender. Grusomhetene er godt dokumentert gjennom de mange hodeskallene av de drepte som er funnet, og ved at samtlige fanger ble fotografert med fangenummer. Fotoene ble funnet etter at Røde Khmer ble fordrevet fra makten.

Motstand mot rettsoppgjør

Tross de voldsomme grusomhetene som skjedde under Pol Pot-regimet, har rettsprosessen trukket ut i mange år før den nå endelig er kommet i gang, Dels har man kranglet om penger og finansiering, dels har det vært strid om hvem som skulle tiltales.

Kritikere sier domstolens uavhengighet trues av anklager om politisk innblanding og korrupsjon. Mange av dagens ledere, inkludert statsminister Hun Sen, tilhørte selv Røde Khmer en periode, men hoppet av og flyktet til Vietnam.

De fem tiltalte er blitt holdt i varetekt i en villa ikke langt fra rettslokalene og var på frifot i mange år etter at Røde Khmer-regimet var styrtet. Mange av de tidligere lederne er døde, inkludert Pol Pot selv som døde i jungelen i 1998.

TILTALT: Rettssaken mot Røde Khmers sjeftorturist, Kaing Guek Eav (til h.), også kjent som Duch, ble innledet i Phnom Penh tirsdag. Duch er tidligere kommandant for Tuol Sleng fengselet i Kambodsjas hovedstad der minst 14.000 ble fengslet og torturert, og bare ti slapp ut i live.
ADREES LATIF