Utsendinger fra den anerkjente menneskerettsgruppen besøkte tirsdag enkelte områder i den russiskvennlige utbryterrepublikken. De sier de har sett voldsomme ødeleggelser i fire landsbyer som tidligere var bebodd av etniske georgiere.

Landbyene er nesten helt forlatt, og kun eldre mennesker og andre som har problemer med å bevege seg, er igjen.

– De gjenværende innbyggerne av disse ødelagte georgiske landsbyene er i en desperat situasjon. De har ingenting som kan hjelpe dem å overleve, ingen beskyttelse, og de har ingen steder de kan dra, sier en av observatørene, Tanja Loksjina.

Organisasjonen har også samlet inn opplysninger fra sivile ossetere, som forteller om omfattende trakassering begått av georgisk milits, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Kjører mot Gori Meldinger om hevnaksjoner mot georgisk-bebodde områder kommer også fra andre kilder.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP sa onsdag at hundrevis av væpnede ossetere herjer utenfor Sør-Ossetia, i landsbyer like ved den georgiske byen Gori.

De væpnede mennene skal ha kommet i sivile biler sørover fra Sør-Ossetia, med geværer pekende ut av vinduene. Stemningen blir beskrevet som både munter og svært anspent. Hus og hager med frukttrær er satt i brann etter at boligene er tømt for TV-apparater og annet innbo.

Journalisten sier at også enkelte russiske soldater deltar i hærverket. Han reiser selv i følge med to ossetere som sier de vil delta i plyndringen av Gori ettersom byen er forlatt.

Det russiske utenriksdepartementet avviser at russiske soldater deltar i plyndringene, og sier at opplysningene overhodet ikke har rot i virkeligheten. Soldatene som opererer i nærheten av Gori, arbeider med å sikre forlatte georgiske våpenlagre, heter det i en kunngjøring.

– Etnisk rensing Ifølge Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er situasjonen i Sør-Ossetia fortsatt svært usikker.

OSSE har mottatt meldinger om at det foregår etnisk rensing i utbryterrepublikken, men opplysningene er ikke bekreftet. Observatører har ennå ikke vært i stand til å ta seg inn i regionen, opplyser OSSE-representanten Terhi Hakala til det finske nyhetsbyrået STT.

De fleste innbyggerne i Sør-Ossetia er ossetere, og mange av dem har russisk statsborgerskap. Det bor imidlertid også mange georgiere i regionen.

– Irregulære styrker USA uttrykker stor uro for situasjonen i Sør-Ossetia selv om Georgia og Russland har inngått en midlertidig våpenhvile. Den amerikanske utsendingen til regionen, Matthew Bryza, antyder at irregulære styrker står bak angrep mot sivile.

– Vi har fått troverdige rapporter om at landsbyer blir brent, skyting og drap, sa Bryza på en pressekonferanse i Tbilisi onsdag.

Han ba samtidig Russland sørge for at russiske styrker avstår fra å bruke vold og at de gjør alt de kan for å kontrollere irregulære styrker.

GLEB GARANICH / REUTERS
GLEB GARANICH / REUTERS