Det europeiske romfartsorganisasjonen ESA har nå analysert nærmere nedstigningen til Huygens under landingen på Titan forrige fredag.

Se landingen

Bildene fra nedstigningen er satt sammen til animasjon som du kan se her

Analysene viser at etter at hovedskjermen foldet seg ut avtok hastigheten til litt over 180 km/t, forteller Paal Brekke ved Norsk romfartssenter.

I den lavere delen av atmosfæren sank farten til ca. 19 km/t samtidig som den drev sidelengs med ca. 5,5 km/t.

Humpete ferd

Nedstigningen var mer humpete enn man hadde trodd på forhånd. Sonden vippet fra side til side med minst 10-20 grader i den øvre atmosfæren. Under skylaget roet dette seg og sonden vippet mindre enn 3 grader.

Man mistenker at den humpete ferden gjennom den øvre atmosfæren kan skyldes en endring i vindprofilen i omtrent 25 kilometers høyde, forteller Brekke.

Forsvant i sølen

Selve landingen ser ut til å ha skjedd i søle. Kameraet som peker nedover ser ut til å ha sunket ned i bakken. En alternativ forklaring kan være at landingen har fordampet hydrokarboner som så har lagt seg på linsen.

Landingen var likevel mye mindre brutal enn man hadde forventet på forhånd. Huygens fortsatte å sende lenge etter at Cassini forsvant under horisonten 1 time og 12 minutter etter landingen.

Man undersøker nå radioteleskopdata for å finne ut hvor lenge den overlevde på bakken og for å bestemme det nøyaktige landingsstedet innenfor en nøyaktighet på 1 km.

SØLE OG IS: Slik så det ut på overflaten av Titan like etter at romsonden Huygens landet fredag.