— Dette handler om essensen i det å være menneske. Det er den perfekte historie, sier den chilenske filmskaperen Rodrigo Ortúzar til bt.no.

De siste ukene har han tilbrakt mye tid med å snakke med familiemedlemmene i Håpets Leir. Grunnen er at han planlegger en spillefilm om gruvedramaet.

Bevarer historien

Sammen med kjæresten, den meksikanske serieskuespilleren Maya Zapata, og deler av filmteamet fra Jazzfilms satt han på buss fra Santiago i flere timer for å rekke frem til den storstilte redningsaksjonen.

— Nå er dette et show og et sirkus. Men det er noe essensielt her, noe alle kjenner på. Mellom mange tragedier i gruvedrift, er jo dette en opplevelse av lys. Om tre-fire dager vil alt fisle ut i ingenting, om seks uker vil ingen huske det. Men en film vil bevare historien, sier han.

Filmregissøren ønsker at inntektene fra filmen skal gå til et fond som kan hjelpe gruvearbeiderne og deres familier, for eksempel med å få en utdannelse.

Ortúzar har allerede vært i kontakt med familie og venner av gruvearbeiderne, men har ikke fått snakket med dem ennå. Men han innser at det haster.

— Det er viktig å handle nå. Alle vil snakke med dem, og filmskapere fra hele verden står i kø. Og det er ingen tvil om at Hollywood er interessert, sier han.

Lokker med millioner

For selv om det foreløpig kun er Ortúzar som har gått ut med konkrete planer om en spillefilm, er det ikke bare den chilenske regissøren som ser potensiale i det menneskelige dramaet under jorden. Ifølge avisen Daily mail er gruvearbeidere blitt tilbudt summer på to millioner kroner for å fortelle sine historier på tv. Discovery Channel har tilbrakt flere uker i området rundt gruvene, og HBO er i dialog med myndighetene om å sikre seg dokumentarfilmrettigheter.

— Det er viktig å handle nå. Filmskapere fra hele verden står i kø, og det er ingen tvil om at Hollywood er interessert, sier regissør Ortúzar.

Kjæresten Maya Zapata ser for seg en rolle i filmen, og har dratt til gruveområdet i Copiapó for å få inspirasjon.

— Alle venter på å kaste seg over dem nå, og de må føle en enorm frykt for denne sulten. Mange mener det er opportunistisk utnytte historien til å lage en film, men han er jo en historieforteller. Og her er det fantastisk mange historier. Jeg tror det ville vært en rik opplevelse å spille i en sånn film, sier hun til bt.no.

I gruveområdet i Chile er også Marion Varas og moren Marta Sezpulueda.

Sezpulueda holder den vakre meksikanske skuespillerinnen i armen, og spør om hun kanskje kunne tenke seg å spille rollen som datteren.

— Marion er klarsynt, og var den første som «så» at gruvearbeiderne var i live, forklarer hun.