— Vi har vært fullbooket siden januar, sier Jan Ivar Hasti ved Myrbø Dyrepensjonat. Han forteller at de planlegger å utvide virksomheten på grunn av den store pågangen.

— I dag har vi plass til 30 hunder og 28 katter, men fordi vi hvert år må si nei til mange kunder, håper vi å få bygd på pensjonatet til neste år, sier Myrbø.

Ett år i forveien

Også ved de andre feriekoloniene for bergenske katter og hunder meldes det om fulle hus. Hos Alvøen Kennel kom den første bestillingen for i sommer i mai 2004.

— Jeg ba han om å ringe opp igjen til høsten. Det blir for drøyt å bestille over ett år i forveien, sier daglig leder Elin Vaardal-Lunde. Ifølge henne er det gjengangerne som er flinkest til å sikre seg plass til kjæledyrene.

For dem som ikke har vært ute i tide og bestilt pensjonatopphold, er et alternativ hjemmetjenesten Snute & Pote som startet 1.juni.

— Vi opplever at det er mange som ringer og er interesserte, men at bergenserne kanskje er litt skeptiske til å levere fra seg husnøkkelen for at vi kan komme hjem til dem og stelle dyrene, forteller Terese Røkås, som driver bedriften sammen med venninnen Merethe Molnes.

Nå åpner Snute & Pote for at de i tillegg til hjemmetjenesten, også skal kunne ta dyr hjem til seg når folk reiser bort.

Ut på tur

En annen mulighet er rett og slett å ta din pelskledde venn med på ferie ý selv om du skal langt av gårde og utenlands. Men også her kreves det en del planlegging i forveien. Det vet universitetslektor i kulturstudier Eva Marie Tveit alt om. Hun har skrevet doktorgrad om ryggsekkturister, og har i flere år fartet rundt i Europa sammen med hunden Elvis.

— I tillegg til de ordinære vaksinene og en blodprøve, må hunden ha rabiesvaksine. Bevis for at disse vaksinene er tatt, blir skrevet inn i dyrenes reisepass, opplyser Tveit.

Hennes erfaring er at så sant papirene er i orden, går det veldig greit å feriere sammen med de firbeinte. Ved innreise til de enkelte land fortolles de nærmest som en vanlig vare, forteller hun.

Tveit har imidlertid klare oppfatninger av hvilke land som er lite egnet for turister med dyr som reisefølge.

— I Spania, Hellas og Portugal kan det være vanskelig å skaffe både transport og hotellopphold, sier hun.

Derimot er land som Frankrike, Belgia og Luxembourg enklere å reise i.

— Der har hoteller og campingplasser gjerne ekstratilbud til dem som kommer med smådyr, sier Tveit. Hun legger til at for dem som reiser med bobil, vil det sjelden by på problemer at Mons eller Pluto er med på tur.

Pass på pus

Men til tross for mulighetene er det fremdeles mange kjæledyr som går en ensom sommer i møte, når eierne kaster dem på gaten, låser døren og drar på ferie.

Ved Dyrebeskyttelsen i Bergen kjenner de godt til disse problemene.

— Det er mange eiere som reiser bort i flere uker, og som allikevel tror at pus sitter på trappen når de kommer hjem, sier Torill Setre i Dyrebeskyttelsen.

Hun har følgende råd til alle som skal på ferie, men som ikke får plassert dyrene sine på pensjonat eller tatt de med på tur.

— De må sørge for at noen tar seg av dyret. Hvis du har fått noen til å mate katten, holder det ikke at de setter mat i en skål utenfor huset.

De må gi katten tilgang på hjemmet. Ellers skjønner den ingen ting, sier hun.

— En annen mulighet er selvsagt at du får noen til å ta kjæledyret hjem til seg. Da er det veldig viktig at de holdes innendørs. Hvis ikke kommer de mest sannsynlig til å stikke av og gå seg vill, forteller Setre, som oppfordrer folk til å ta ansvar og la kjæledyret bli en viktig del av ferieplanleggingen.