Politiet utelukker ikke at han hadde medhjelpere.

Studenter ved yrkesskolen i Kauhajoki skal allerede for flere uker siden ha begynt å snakke om videoene som den 22-årige studenten hadde lagt ut på YouTube.

Elevene følte seg truet av deres egen medstudent, ifølge skolens vaktmester, Jukka Forsberg.

— Jeg fikk først høre etterpå at gjerningsmannen hadde lagt ut trusselvideoer. Det gikk rykter på skolen om dem. Mot skolen har det ikke kommet noen advarsel, sier Forsberg.


Les også:

*** La ut video før skytingen**

7. november i fjor ble seks elever, skolens rektor og helsesøster drept ved Jokela videregående skole.

Hatet mennesker

Etterforskningsleder Jari Neulaniemi bekrefter overfor Aftonbladet at Saari kan ha planlagt massakren i så lenge som seks år. Det skal ha kommet frem i et brev funnet under ransakelse av huset hans i går.

På en lapp skal Saari ha skrevet at han «hater den menneskelige rase» og at «løsningen er en Walter 22».

Ifølge den svenske avisen fikk Saari i august en tidsavgrenset våpenlisens for sin pistol av kaliber 22. Det var hans første våpen.

På Saaris hjemmeside finnes flere videoer som viser ham skyte med pistolen. Han opplyste at interessene hans var våpen, data, sex og øl. I tillegg hadde han lagt ut flere tekster om død og krig.

Finsk politi undersøker nå om Saari har hatt en medhjelper. Årsaken er at han åpenbart har hatt hjelp til å spille inn våpenfilmene. På minst to klipp beveger en ukjent person videokameraet. Politiet vet ikke hvem dette er.

— Vi har ingen anelse, men vi undersøker naturligvis saken, sier Jari Neulaniemi till Ilta Sanomaat.

Ifølge Expressen hadde Saari kjæreste, men bodde alene sammen med katten på internatet. Han var i gang med andreåret på reiselivsutdannelse.

Han betegnet seg selv som fan av skrekkfilmer, men på nettet tittet han mest på våpenvideoer. Blant favorittene var filmer om Eric Harris og Dylan Klebold - de to ungdommene som sto bak skolemassakren i Columbine i 1999. Kledd i kommandolue

Klokken 10.15 i går formiddag la Saari ut sine siste videoer og bilder på internett.

Fra sitt overvåkingsrom ser vaktmester Forsberg bare en halvtime senere en svartkledd, ung mann med kommandolue. Mannen går inn i et klasserom. I rommet sitter rundt 20 elever og har tentamen.

Det kommer skudd og skrik.

— Jeg gikk for å se hva som skjedde. Da begynte kulene å komme mot meg, sier Forsberg.

Han rømmer nedover korridoren og unngår å bli truffet. Folk skriker hysterisk. Forsberg er en av mange heldige som klarer å komme seg ut.

— Noen ordnet evakuering var det ikke. Jeg kunne ikke nå mikrofonen for å varsle over høyttaleranlegget, sier vaktmesteren.

For ti personer, ni studenter og en lærer, tok livet slutt. En av dem døde i går ettermiddag på sykehuset. En annen skal være svært alvorlig skadet. Finsk politi vil foreløpig ikke oppgi kjønn og alder på de drepte.

Den finske avisen Ilta Sanomaat skriver at Saari, etter å ha skutt 10 personer, tente fyr på flere av likene. Dette har vanskeliggjort politiets identifiseringsarbeid.

Hyllet tidligere drapsmenn

I går kveld blinket alle trafikklysene gult i tåken over Kauhajoki. Området rundt skolen er sperret av med polititape. Soldater passer på at ingen går over politisperringene.

En øy av hvite lys er lagt ned ved et fotgjengerfelt foran skolen.

— Jeg ville hedre minnene av de drepte, sier Mirka Puska. Hun har selv venner som går på skolen. I går var hun en av mange som tente lys.

— Jeg kan ikke tro det som har skjedd. Dette er en liten by. Alle kjenner alle. Dette er helt forferdelig.

Få kjente Saari godt. Men på internett blomstret han. På nettet skal han ha inngått i nettverk der gjerningsmenn fra tidligere skolemassakrer blir hyllet.

Fikk beholde våpenet

Saaris våpeninteresse gikk likevel ikke helt upåaktet hen. For en måned siden fikk han våpenlisens. Kort tid etterpå kjøpte han seg pistol.

På fredag fikk politiet i Kauhajoki tips om trusselvideoene 22-åringen hadde lagt ut på YouTube. Først på mandag fikk de tak i ham, og hentet ham inn til avhør.

Tross videoen, fant politiet ut at de verken ville inndra våpen eller lisens.

Politisjef i byen, Vesa Nyrhinen, vil ikke kommentere hva som ble sagt på avhøret.

— Dette blir nå utredet nøye, sier Nyrhinen.

POSERER: Dette er et av bildene finnen la ut på internett.
REUTERS/SCANPIX
GRANSKING: Politiet kjente til truslene. Den finske regjeringen varsler nå gransking. FOTO: AP