JESPER KONGSTAD

Brussel

En nederlandsk terrorgruppe med internasjonale forbindelser sto etter alt å dømme bak det brutale drapet i fjor på den islamkritiske filminstruktøren Theo van Gogh i Nederland.

Sist uke var det forberedende rettsmøte i saken mot 12 mistenkte muslimske ekstremister som var medlemmer av den nederlandske terrororganisasjonen «Hovedstadsgruppen». Mye tyder på at drapet på Theo van Gogh har dype røtter i et terrornettverk, som ifølge politiet og etterretningstjenesten også hadde planlagt andre angrep og aksjoner mot fremtredende nederlandske politikere.

Tsjetsjenia-link

De nye avsløringene kommer umiddelbart etter at den nederlandsk-marokkanske statsborgeren Mohammed Bouyeri tirsdag ble dømt til fengsel på livstid for nedslaktingen av Theo van Gogh på åpen gate i Amsterdam 2. november i fjor. I kjølvannet av drapet ble de øvrige 11 mistenkte fengslet, og påtalemyndigheten vil i den kommende rettssaken, som offisielt innledes 20. september, også ha Mohammed Bouyeri dømt for å spille en ledende rolle i terrororganisasjonen, også selv om han ikke kan straffes ytterligere.

De fleste av gruppens medlemmer er nederlandske statsborgere med nordafrikanske røtter, og myndighetene mener at flere medlemmer har vært på treningsleirer i både Pakistan og Marokko. Det hevdes at «Hovedstadsgruppen» har bånd til al Qaida-celler i Tsjetsjenia.

Aktor, Koos Plooy, dro under det innledende rettsmøtet i Rotterdam paralleller mellom de 12 mistenkte i Nederland og de britiske muslimene som mistenkes for å stå bak bombeangrepene i London. Han sa at ingen i de to landene var klar over at terrorgruppene planla angrep, «men åpenbart har de i all stillhet bygd opp holdninger som skulle rettferdiggjøre de forferdelige handlingene», sa Plooy. Han henviste også til at flere av de britiske muslimene angivelig er blitt rekruttert i Pakistan.

Ledet av syrer

Påtalemyndigheten og politiet i Nederland etterforsker fortsatt hvorvidt «Hovedstadsgruppen» s øvrige medlemmer i praksis har bistått Bouyeri i selve drapet på Theo van Gogh, men ifølge statsadvokaten og tiltalen forberedte gruppen seg på andre terrorangrep og selvmordsaksjoner i Nederland. Telefonavlytting av flere av gruppens medlemmer har avdekket kontakter til personer som sitter fengslet for terrorbomber i Madrid og Casablanca.

Under det innledende og godt bevoktede rettsmøtet avslørte den nederlandske statsadvokaten, A. van Dam, at de to siktede kvinnene i «Hovedstadsgruppen» under politiavhør har bekreftet at terrororganisasjonen eksisterer. De to kvinnene, Martine O. og Soumaya S, har samtidig forklart at Mohammed Bouyeri var en av gruppens hovedpersoner og nummer to etter gruppens åndelige leder, den syriske predikanten Abu Khaled, som flyktet fra Nederland i tiden omkring drapet på Theo van Gogh. På møtene innprentet Abu Khaled blant annet medlemmene at «ikke-troende skal drepes», ifølge kvinnene.

Nederlandske myndigheter forsøker i øyeblikket å finne ut om Abu Khaled sitter fengslet i Syria, slik enkelte medier hevder. Hvis det er tilfellet, vil Nederland kreve Khaled utlevert til avhør i saken, men det kan bli ytterst vanskelig, siden Nederland ikke har utleveringsavtale med Syria.

fakta/drapet på Theo van Gogh

2. november 2004 ble den islamkritiske filminstruktøren drept i under en sykkeltur i Amsterdam. Mohammed Bouyeri ble pågrepet under flukten etter å ha skutt van Gogh syv ganger og skåret halsen over på ham.

Drapet skjedde i religiøs sinne over Theo van Goghs film «Submission», som anklager islam for kvinneundertrykkelse. I et brev dolket fast i brystet på van Gogh truer Bouyeri også den somalisk-fødte hollandske politikeren Ayaan Hirsi Ali, som var med på å lage filmen. Det brutale drapet skjedde to år etter at drapet på høyrepopulisten Pim Fortuyn skapte voldsom frykt, fremmedhat og uro i Nederland. Flere moskeer og bygninger ble påtent.

Flere politikere i Nederland, deriblant Hirsi Ali, og høyrepopulisten Geert Wilders, blir stadig beskyttet av politiet.

26. juli ble Theo van Goghs drapsmann idømt livstid. Bouyeri tilsto og sa at han ville gjøre det igjen.

20. september 2005 innledes rettssaken offisielt mot den nederlandske terrorgruppen.

DRAPSMANNEN: Mohammed Bouyeri ble denne uken dømt til livsvarig fengsel for drapet på Theo van Gogh.