Forskergruppen inkluderer den omstridte italieneren Severino Antinori, som for åtte år siden hjalp en 62 år gammel kvinne å føde et barn, som den eldste i verden. Antinori annonserte allerede i 1998 sine planer om å klone et menneske. Selv om han ikke er den eneste forskeren som ønsker å gjennomføre et slikt prosjekt, er han ifølge BBC nettsted den eneste som har ressursene og ekspertisen til faktisk å gjøre det. Med seg har han blant annet Panyiotis Zavos, professor i forplantningsfysiologi ved universitetet i Kentucky i USA.

På en konferanse i Roma fredag la Antinori fram sine visjoner for vitenskapsfolk og journalister. Han mener menneskekloning kan bli en løsning for sterile menn som ønsker barn. Han avviste at de ønsket å klone "hele verden" og oppfordret vitenskapsfolkene til ta det rolig

— Vi snakker om vitenskap, og vi er ikke her for å lage oppstyr, sa Antinori til konferansen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Dolly-metoden Metoden han vil bruke er den samme som allerede brukes på dyr, og som skapte den berømte sauen Dolly, det første velskapte klonede pattedyr. Celler fra faren blir sprøytet inn i et egg, som deretter blir implantert i morens livmor for å vokse.

Antinori opplyste at ti par står klare til å delta i prosjektet, som han regner med vil begynne allerede til høsten. I løpet av to år håper han å ha skapt et barn, et barn som vil ha nøyaktig de samme fysiske egenskapene som sin far.

Planene er naturlig nok omstridte, ikke bare på grunn av de store etiske og moralske spørsmålene de reiser. Også vitenskapsfolk som lenge har arbeidet med å utvikle metodene for kloning av dyr er sterkt kritiske, etter å ha sett resultatet av sitt eget arbeid. Blant dem er også Ian Wilmut, som var med på å klone Dolly,

Misdannelser Til den amerikanske avisen Washington Post forteller en forsker om dyrefostre med forferdelige misdannelser og som er unaturlig store.

Ifølge forskerne er mellom 95 og 97 prosent av kloningsforsøkene mislykkede.

— Det disse menneskene skal gjøre, eller sier de skal gjøre, er kriminelt, sier Rudolf Jaenisch, som er en pioner på kloning, og arbeider for Whitehead Institute for Biomedical Research.

— Det har vært alvorlige problemer med alle de fem artene vi har klonet så langt. Alle disse er pattedyr, så det er innlysende at det samme vil skje med mennesker, hevder han.

Spontantabort Basert på sine egne erfaringer kommer vitenskapsfolkene med dystre spådommer for de første menneskelige kloningene. De fleste av de 100 første kloningene vil spontanabortere på grunn av fysiske eller genetiske feil, noe som er en fare for surrogatmødrenes liv og helse. Av de få kloningene som lever fram til fødselen vil de fleste ha unormalt store morkaker. De tre-fire fostrene som kanskje overlever fødselen vil være unormalt store og er i stor fare for å dø på grunn av problemer med hjerte og blodkar, underutviklede lunger, diabetes eller feil i immunforsvaret. Forskerne anslår at bare en av de 100 vil overleve.

Det er uklart hvor eksperimentet med å skape en menneskelig kloning vil skje. Ifølge forskerne bak prosjektet vil det skje i et ikke navngitt middelhavsland.

Den katolske kirke har, ikke overraskende, fordømt alle forsøk på menneskelig kloning som umoralsk og grotesk. Biskop Elio Sgreccia, som deltar på konferansen i Roma, sier varselet om menneskelig kloning er trist.

— De som skapte atombomben gjorde det til tross for at de visste om dens grusomme ødeleggelser. Det betyr ikke at det var det beste valget for menneskeheten, sa han til Reuters Television.NTB

PLANENE KLARE: Den italienske gynekologen Severino Antinori holder foredrag om kloningsplanene i Roma fredag. (Foto: ScanPix)