Han blir i amerikanske medier omtalt som pizzamogulen, og ønsker å bli Republikanernes presidentkandidat til valget i 2012, skriver Aftenposten.no.

Men valgkampen har ikke vært helt uten motbakke for Cain. I helgen har en av Cains reklamevideoer gått sin seiersgang på amerikanske talkshows. Reklamen viser én av Cains kampanjeledere som tar seg en røyk, etterfulgt av en smilende Cain. Budskapet er mildt sagt uklart, og Cain sier han ble overrasket over reaksjonene på videoen.

Veien mot presidentnominasjon er lang, men Cain gjør det sterkt på flere meningsmålinger.

Mitt Romney er regnet fortsatt som favoritten til å kjempe mot Barack Obama neste høst, men blir slått av Cain i en ny meningsmåling for avisen Des Moines register i Iowa.

Nøkkelstaten Iowa

Den lille staten Iowa er svært viktig for kandidatene, siden den er først ut i serien av primærvalg, som avgjør hvem som får stille mot Barack Obama i 2012.

Iowa-valget avholdes den første uken i 2012.

I den ferske meningsmålingen leder Cain over Romney med ett prosentpoeng, tett fulgt av Ron Paul på tredjeplass. Tea party-bevegelsens Michele Bachman ligger på fjerdeplass.

Anklaget for «upassende oppførsel»

Nettstedet Politico skrev i helgen at to kvinnelige ansatte anklaget Cain for «upassende oppførsel» da han var sjef for bransjeorganisasjonen, National Restaurant Association.

Kvinnene skal ha fått utbetalt erstatning, mot at de forlot organisasjonen og holdt tett om omstendighetene rundt, skriver politico.com.

Ifølge Politico har ikke Cain benektet anklagene, men i en pressemelding fra Cains valgkontor omtales opplysningene som «rykter».

— Siden kritikere i det etablerte Washington ikke har lyktes i å angripe Cains ideer om hvordan man skal reparere en dårlig økonomi og skape arbeid, har de forsøkt å angripe ham på alle måter de kan, heter det i uttalelsen.

En viktig del av Cains politiske program er den såkalte 999-planen. Den går ut på en flat sats på ni prosent for skatt på inntekts-, foretnings- og salgsskatt.

Mange stoler ikke på Romney

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier tror ikke Herman Cain vil stå løpet ut i nominasjonskampen.

— Jeg er av den oppfatning av at det Republikanske partiet i virkeligheten bare har én kandidat som passerer nivået for den kompetansen som er nødvendig. Det er Mitt Romney, sier Melby.

Men mormoneren Romney er slett ikke noen yndlingskandidat for partiets mektige konservative fløy. Den tidligere guvernøren i Massachusetts innførte blant annet en statlig helsereform som ligner på reformen Barack Obama fikk gjennom til store republikanske protester.

— Problemstillingen er at Mitt Romney, som folk mener det er den som klart har størst kunnskapsnivå, er at han blir oppfattet som en politisk værhane som man ikke kan stole på. De som er skeptiske leter etter et alternativ til Romney, og går fra den ene til den andre kandidaten. Nå støtter man Herman Cain, sier Melby.

Også Michelle Bachman og Ron Paul har hatt perioder med sterke målinger og mye oppmerksomhet rettet mot sine kandidatur. Moen tror imidlertid Cain vil falle fra etter hvert som nominasjonskampen tilspisser seg.

— Han har en fascinerende livshistorie, er morsom og har en vinnende personlighet, men han er vellykket forretningsmann som mener det å fikse USA som å fikse en næringsvirksomhet.