JENS ERIK RASMUSSEN

Kuala Lumpur

— Ikke mange fra vesten kommer nær Nord-Koreas leder Kim Jong-il, men en italiensk kokk kom tett nok til å lage pizzaen hans.

Historien minner om en scene i en dårlig film. Kokken Ermanno Furlanis blir vekket midt på natten av sjefen på et luksushotell som har en større gruppe utenlandske diplomater som gjester. De ønsker kulinarisk ekspertise til et kommunistisk land i Det fjerne østen. Få dager etter befinner Furlanis seg i maktens korridorer i Nord-Korea, hvor han lærer palassets kokker å bake pizza og trylle frem andre italienske favoritter.

Furlanis forteller om den bisarre opplevelsen, som fant sted for fem år siden, i et dokumentarprogram i den engelske radioen BBC.

Om hvordan han i høy fart ble kjørt gjennom den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang til et skinnende rent sykehus, hvor han gjennomgikk en grundig legeundersøkelse med omfattende blodprøver, urinprøve og hjerneskanning.

Furlanis innrømmer i programmet at han var redd fordi det kunne skjedd hva som helst uten at noen hadde oppdaget det.

Kokken ble isolert i et stort, hvitt marmorpalass, før han fikk beskjed om at han skulle til et sted ved havet. Det viste seg å være en militærbase gjemt bak fire sperringer med piggtråd og beskyttet av tungt antiluftskyts.

Her gikk Furlanis i gang med sin egentlige oppgave, som besto i å lære tre bevæpnete embetsmenn kunsten å bake en pizza, mens en flokk yngre nordkoreanere så på. De tok oppgaven svært alvorlig og skrev ned alt Furlanis foretok seg. De telte antallet oliven og målte den innbyrdes avstanden de ble plassert på pizzabunnen.

Etter flere dagers undervisning kom høydepunktet da Furlanis ble fraktet ut til en stor båt, som lå for anker utenfor kysten. Her var alt nødvendig kjøkkenutstyr, og kokken gikk i gang med å tilberede pizzaer. På et tidspunkt var det voldsom aktivitet på båten, da Kim Jong-il tilsynelatende viste seg.

Furlanis er ikke sikker på at det var den nordkoreanske lederen han så, men de nordkoreanske kokkene sto som paralysert i flere minutter, og en av dem fortalte etterpå at han følte det som om han hadde sett gud, forteller den italienske kokken.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende