Minst 143 mennesker ble i fjor henrettet ved halshogging på offentlig sted i Saudi-Arabia.

Mange var utenlandske statsborgere som verken fikk tolk eller forsvarer, og rettssystemet er lukket for innsyn utenfra og høyst vilkårlig, slår Amnesty fast.

Straffedømte utsettes for pisking og amputasjoner, tortur og mishandling er utbredt, og alt fra væpnede ran til konvertering fra islam straffes med døden, konstaterer Human Rights Watch.

2007 ble et nytt rekordår for henrettelser i Saudi-Arabia, oppsummerer den norske ambassaden i Riyadh.

– Mange tror at regimet har behov for å vise den konservative saudiarabiske befolkningen at de forsvarer sharia-lovgiving i en tid der det forsøker å gjennomføre liberale økonomiske reformer, konstaterer Norges chargé d’affaires, Paal Bjørnestad.

Et fåtall enkeltsaker har fått internasjonal oppmerksomhet, som da et 19 år gammelt offer for en massevoldtekt i fjor ble dømt til pisking og fengsel fordi hun hadde sittet i en bil sammen med en mann hun ikke var i slekt med.

Da den unge kvinnen anket dommen, ble straffen omgjort fra 90 til 200 piskeslag fordi dommerne følte seg krenket. Kong Abdullah satte til slutt foten ned og benådet kvinnen.

Denne uka ble en nigeriansk kvinne og en pakistansk mann halshogd med sverd i Mekka, etter å ha blitt funnet skyldige i narkotikasmugling.

Dagen etter ble to menn henrettet med sabel i Medina, etter å ha blitt dømt til døden for seksuelle overgrep mot en ung gutt.