— Den tok seg inn i russisk territorialfarvann klokken 3.28 moskvatid (1.28 norsk tid), og går nå til Murmansk langs grensen, opplyser en talsmann for den russiske marinen til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Den russiske tråleren blir fulgt av fregatten «Admiral Levtsjenko», opplyser talsmannen Igor Dygalo.

— På den andre siden av grensen forfølges de av norske skip som er i konstant kontakt med «Admiral Levtsjenko». Situasjonen er under kontroll og det er ingen konflikt, sier Dygalo.

Vil bli løslatt En talsmann for den russiske sikkerhetstjenesten FSB opplyste sent tirsdag kveld at «Elektron» ville bli oppbrakt straks den nådde russisk farvann, og at de to norske inspektørene deretter ville bli løslatt.

— Båten vil bli oppbrakt av våre fartøyer når den når russisk farvann. Inspektørene vil deretter bli overlevert til norske myndigheter, sa FSB-talsmannen.

De to inspektørene gikk om bord i «Elektron» lørdag, i et forsøk på å tvinge tråleren til land i Tromsø. Søndag satte imidlertid skipperen kurs mot russisk farvann, med Kystvakten på slep.

- Stanset tråler En russisk tråler skal også ha sluttet seg til «Elektron» da den tirsdag nærmet seg russisk territorialfarvann, men ble angivelig stanset av et fly fra Kystvakten.

Ifølge en talsmann for den russiske Nordflåten slapp flyet et nett over tråleren «Arlasjkin».

— Det er kraftig storm der tråleren «Arlasjkin» befinner seg, og skipet er nå i fare etter at det mistet styringen, opplyste talsmannen til nyhetsbyrået RIA-Novosti tirsdag kveld.

Søndag forsøkte Kystvakten også å stanse «Elektron», ved å vikle trosser rundt propellen på tråleren, men uten å lykkes.

— Da det ikke gikk, bestemte vi å droppe hele planen av hensyn til sikkerheten for det norske mannskapet i lettbåten, opplyste pressetalsmann John Espen Lien ved Landsdelskommando Nord-Norge til NTB.

- Et angrep Visesjefen for fiskerimyndighetene i Murmansk kalte forsøket på å arrestere tråleren for «et angrep på Russlands suverenitet».

— Vi og nordmennene har samme rettigheter i dette havområdet, sa visesjef Vadim Sokolov til det russiske nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Også Russlands forsvarsminister Sergej Lavrov slo tirsdag fast at «Elektron» var i sin fulle rett til å drive fiske i vernesonen ved Svalbard.

— Hendelsen fant sted i en sone som nordmennene har definert som en sone for begrenset fiske. Vi har aldri gått med på betingelsene som den norske siden ensidig har satt, slo Lavrov fas

«Elektron» har to norske inspektører om bord. I natt slapp den unna, og tok seg inn i rusisk farvann.
KYSTVAKTEN