Copiapó: Både Chile og president Sebastián Piñera soler seg i glansen etter den fantastiske redningsaksjonen som fikk alle de 33 gruvearbeiderne opp i live.

At chilenerne klarte å gjennomføre en så vanskelig og komplisert redningsoperasjon helt knirkefritt og foran tidsskjema, er noe chilenerne og presidenten både er glade for og stolte av.

At verdens søkelys har vært rettet mot dette langstrakte landet, vil nok Piñera bruke det for alt det er verdt.

— Chile er ikke det samme landet som det var for 69 dager siden, sa han etter å ha klemt og gratulert gruvearbeiderne en etter en da de ble heist opp til overflaten onsdag og natt til torsdag.

— Vi har fått mer respekt nå, sa han.

Vi har fått mer respekt nå.

Styrtrik

Den styrtrike forretningsmannen og milliardæren Sebastián Piñera (60) ble valgt til Chiles president i januar, og han overtok posten i mars. Han er Chiles første konservative statsleder på to tiår, men jobber hardt for å vise at han er «en mann av folket».

At han og konen Cecilia Morel har vært til stede i mange dager for å følge redningsoperasjonen, har gjort ham umåtelig populære blant chilenerne. Han har fått over 70 prosents oppslutning på popularitetsmålinger de sist ukene.

Artikkelen fortsetter under bildet

HO

TOK I MOT ALLE: Den chilenske presidenten sto stand by og tok i mot alle gruvearbeiderne da de kom til overflaten.

Da ulykken skjedde 5. august, sparket presidenten en av regjeringens topper som hadde ansvaret for reguleringen av landets gruvedrift. Chile er verdens største produsent av kobber og har en stor gruveindustri.

Piñera sørget også for innskjerping av lovene om sikkerhet i gruvene. Samtidig var han raskt ute med å be utenlandsk ekspertise om hjelp, blant annet amerikanske NASA.

Resultatet ble et stykke ingeniørkunst som har bergtatt hele verden.

Positiv effekt

— Den vellykkede redningsoperasjonen vil trolig gi Piñera en positiv effekt, sier Walter Molano, forskningsleder ved BCP Securities i Connecticut i USA.

— Den viste en enorm styrke, tålmodighet, planlegging og ressurser, noe som understreker at Chile er en del av den industrialiserte verden, sier han.

Molano sier han ikke kan spå hvilken umiddelbar virkning dette vil få for investeringsraten i Chile.

— Men det vil ha en vedvarende betydning for hvordan verden oppfatter Chile, sier han.

- Handlingens mann

Alberto Ramos, analytiker hos Goldman Sachs, tror dramaet ikke vil lokke enda flere investorer til Chile, men understreker at landet allerede er et attraktivt marked.

Derimot har redningsoperasjonen vist at president Piñera ikke bare er en dyktig forretningsmann og politiker, men også en handlingens mann.

— Dette har helt klart hjulpet på Piñeras popularitet ettersom han også fikk vist frem sin medmenneskelige og omsorgsfulle side, mener Ramos.