Dommer Juan Guzman tok mandag ut arrestordre mot den 85 år gamle tidligere militærdiktatoren, som siktes for bortføring og drap mot venstreorienterte og andre brudd på menneskerettighetene under militærdiktaturet fra 1973 til 1990.

Guzman har dermed feid til side forsøkene på å stoppe rettssaken på grunn av generalens høye alder og sviktende helse.

Det er ventet at Pinochets advokater vil anke avgjørelsen om å stille ham for retten.

Pinochet ble utskrevet fra et sykehus i Santiago søndag. Han ble innlagt to dager tidligere da legene hans fryktet at han kunne bli rammet av slag.

Jubler Chilenske menneskerettsaktivister jubler over Guzmans avgjørelse.

— Dette er en historisk dag for landet, sa Isabel Allende. Hennes far, den sosialistiske presidenten Salvador Allende, døde i militærkuppet i 1973. -Det er veldig viktig at Chile nå viser verden at Pinochet må stå til rette, uansett hvor mektig han var.

— Nå åpnes endelig veien til rettferdighet i dette landet, sa menneskerettsadvokat Carmen Hertz da nyheten om arrestordren ble kjent.

— Vi har ventet så lenge på dette øyeblikket, og nå er det umulige blitt virkelighet, sa Viviana Diaz, datteren av kommunistlederen Victor Diaz som forsvant under Pinochets regime.

— Redningsmann Pinochet-tilhengeren Luis Cortes betegnet Guzmans avgjørelse som beklagelig fordi den straffer en enkelt person for hele samfunnets beslutning om å støtte det militære opprøret i 1973.

— Vi anklager og kanskje skal vi tiltale personen som reddet nasjonen fra en virkelig marxistisk katastrofe og internasjonal kommunisme, sa Cortes som oppfordret sine meningsfeller til å møte opp til en protestdemonstrasjon utenfor Pinochets sommerbolig tirsdag morgen.

Bare for noen få år siden ville det være utenkelig at hæren stilltiende ville godta at noen rørte ved deres gamle sjef. Pinochet sørget da også for at de militære fortsatt hadde stor makt i Chile, også etter overgangen til sivilt styre i 1990.

Dersom de militære aksepterer en rettssak mot den gamle militærdiktatoren, er det et tydelig tegn på at Chile har lagt arven fra diktaturet bak seg.

Dødskaravanene Dommer Juan Guzman har arbeidet med etterforskningen mot Pinochet i over tre år. Den gamle diktatoren er nå siktet for sin medvirkning i til sammen 75 bortføringer og drap på venstreorienterte opposisjonelle den første tiden etter militærkuppet i 1973.

Overgrepene ble utført av den såkalte «Dødskaravanen», som Pinochet må ha hatt full kjennskap til.

Mer enn 3.000 opposisjonelle ble drept eller forsvant under Pinochets 17 år lange regime.

Stoppet Også i desember i fjor tok Guzman ut siktelse mot Pinochet. Da ble den stoppet av høyesterett, som forlangte at Guzman først måtte avhøre Pinochet, og at den aldrende eksdiktatoren først måtte gjennom helseundersøkelser for å se om han var fysisk og psykisk i stand til å stilles for retten. Alle over 70 år har ifølge chilensk lov rett til slike undersøkelser.

Guzman har nå sørget for at høyesteretts vilkår er oppfylt, i og med avhøret av Pinochet forrige uke. Resultatet av helseundersøkelsene er ikke blitt offentliggjort, men en av Pinochets leger har sagt at han lider av en viss demens, eller svekket hukommelse.

NTB