Først da afghanerne klaget over å motta over 40 år gamle kinesiske patroner, begynte alarmklokkene å kime.

The New York Times avslørte før helgen hvordan AEY Inc i januar i fjor fikk en toårskontrakt verdt over 1,5 milliarder kroner med Pentagon.

Det ukjente selskapet holder til i anonyme kontorlokaler i Miami, og det ledes av 22 år gamle Efraim Diveroli.

En massør er oppgitt som selskapets visepresident og Diveroli er tidligere anmeldt for voldsbruk og tatt med falskt førerkort.

Lugubre

Pentagon har nå satt i verk full gransking av AEY og Diveroli, og mistenker selskapet for å ha først amerikanske myndigheter bak lyset.

Mye tyder på at Diveroli via lugubre mellommenn har skaffet store mengder våpen og gammel ammunisjon fra Kina og tidligere østblokkland, via mystiske stråselskap og lugubre mellommenn.

Deler av ammunisjonen skulle for lengst ha vært destruert i Albania, i regi av USA og NATO som har brukt store beløp på dette de siste årene.

Titall millioner patroner viser seg å ha kommet fra Kina, noe som kan være brudd på amerikansk lov, skriver The New York Times.

Ustabil

Afghanske soldater klager over at de gamle ammunisjonseskene faller fra hverandre og har funnet patroner produsert så tidlig som i 1966. Så gammel ammunisjon regnes som ustabil og potensielt livsfarlig for brukeren.

– Dette er hva de gir oss til å kjempe med. Det gjør oss bekymret, fordi altfor mye av det er skrap, sier en afghansk oberst til The New York Times.

AEY har også sikret seg en Pentagon-kontrakt om leveranse av automatgevær til irakiske sikkerhetsstyrker, men den amerikanske forsvarsledelsen har nå frosset all kontakt med selskapet i påvente av gransking.

Etterforskere har alt slått fast at den unge våpenhandleren har bløffet om opphavsland, etter å ha kontrollert 22 paller med ammunisjon som ifølge AEY var produsert av det ungarske selskapet MFS 2000, men som viste seg å komme fra Kina.

Ikke overrasket

Nikolas Marsh, som er forsker og prosjektleder ved Institutt for Fredsforskning (PRIO) i Oslo, er ikke overrasket over avsløringene.

Kontraktørers bruk av mistenkelige mellommenn er del av et mønster når det gjelder Pentagons kjøp av ammunisjon i utlandet, konstaterer han.

– Det er et enormt rot, sier Marsh til The New York Times.