Washington: Det hersker liten tvil om at general David Petraeus vil bli godkjent som leder for de amerikanske styrkene i Afghanistan når han møter i Kongressen.

Forsvarskomiteens panel som skal godkjenne Petraeus som øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan, ventes ikke å gjøre det vanskelig for generalen under høringen tirsdag.

Tidligere presidentkandidat og Republikanernes leder i panelet John McCain er en av Petraeus’ støttespillere. Han tror høringen kommer til å bli den raskeste i forsvarskomiteens historie.

Petraeus er satt til å ta over stillingen som Stanley McChrystal ble sparket fra etter at han kom med nedsettende uttalelser om president Barack Obamas strategi i Afghanistan.

Snuoperasjon i Irak

McChrystals arvtaker er kjent for å ha snudd Irak-krigen, men han vil møte mange vanskeligheter i Afghanistan i form av blant annet økende vold og en svak regjering.

Amerikanske myndigheter håper Petraeus skal gjennomføre en Irak-lignende snuoperasjon i Afghanistan, nesten seks måneder etter at Obama sendte 30.000 flere soldater inn i krigen.

Men Afghanistan er ikke det samme som Irak. Fire måneder etter McChrystals første offensiv i Marjah-området er Kabul-administrasjonen fortsatt gjennomsyret av korrupsjon. Taliban har styrket sin stilling, og den lenge planlagte operasjonen i islamistorganisasjonens hjemmebase Kandahar er utsatt.

Upopulær partner

Senatet er ventet å presse Petraeus om hva han tenker om Obamas startdato for tilbaketrekning i juli neste år. Forrige uke sa Petraeus at han anså datoen som «hogget i stein».

— Det er ikke meningen at vi da skal løpe mot utgangen i Afghanistan, men at prosessen som innebærer en del betingelser, begynner, påpekte han.

Det er også ventet at panelet vil finne ut hvordan generalen anser den afghanske presidenten Hamid Karzais egnethet som partner etter omfattende korrupsjonsbeskyldninger og meningsmålinger som viser at han ikke er spesielt populær på hjemmebane.