— Han foregriper på mange måter en norsk beslutning. Norge har sagt at vi må ha et FN-vedtak bak oss før vi går videre i denne saken, sier Petersen til NTB.

USAs ambassadør i Norge, John Doyle Ong, kom på et møte i det norsk-amerikanske handelskammeret i Oslo onsdag kveld med sterk kritikk av Norges opptreden i Irak-konflikten.

-Norge hjelper

Jan Petersen er ikke enig med Doyle Ong i at Norge ikke stiller opp for USA. - Jeg vil minne Doyle Ong på at Norge yter betydelig innsats i kampen mot terrorismen i Afghanistan, vi har støttet Tyrkia i NATO og vi arbeider konstruktivt i FN for fortsatt å legge press på Saddam Hussein, sier Petersen til NTB. Doyle Ong kritiserer også de landene som vil gi Irak lang tid til å oppfylle kravene om avvæpning.

— Vi har ikke tatt noe fransk/tysk standpunkt. Vi må ha et FN-vedtak bak oss. Det er det som skaper grunnlaget for å gå videre. Det mener de fleste land, inkludert USAs nære allierte Storbritannia, sier Petersen til NTB.

Vanskeligere for regjeringen

SV-leder Kristin Halvorsen mener ambassadørens kritikk gjør situasjonen vanskeligere for regjeringen:

— Kritikken gjør det vanskeligere for statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen å manøvrere i Irak-konflikten. Imøtekommer de Bush-administrasjonen nå, vil det bli oppfattet som de gir etter for press. Det vil ikke folk forstå, sier Halvorsen til NTB.

(NTB)