Petersen kom til Brussel på det han kalte «et rutinebesøk som viste seg å være godt timet». I NATO-hovedkvarteret møtte han blant andre generalsekretær George Robertson og alliansens øverstkommanderende for Europa, general James L. Jones.

Et tema for samtalene ble naturligvis NATOs langvarige krangel nylig om hvorvidt alliansen skulle starte planleggingen av defensive tiltak for Tyrkia i tilfelle Irak-krig.

— NATO har fått en kilevink, sa Jan Petersen i møte med norske pressefolk etterpå. Men han mente samtidig det var for tidlig å si om NATOs omdømme og slagkraft er blitt varig skadet.

Petersen ble stilt en rekke av tidens aktuelle spørsmål - blant annet om USA, Irak og et nytt resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd - men lot seg ikke friste til å si noe interessevekkende.

Utenriksministeren ble også spurt om han hadde brukt tid på å markedsføre Kristin Krohn Devold som kandidat til å bli ny generalsekretær i NATO. Dette sa Jan Petersen at han ikke ville svare på, men etterlot seg likevel et inntrykk av at emnet var blitt berørt.

Sent i går kveld skulle han møte EU-Rådets utenrikspolitiske koordinator Javier Solana, mens han i dag tidlig skal ta en kaffekopp med EU-kommisjonens utenriksansvarlige, Chris Patten.