Passasjertallene stuper, og den tragiske ulykken med et Air France-fly utenfor Brasil demper også stemningen.

Paris-utstillingen, som åpnes mandag, feirer i år sitt hundreårsjubileum. Under utstillingen for to år siden kunngjorde verdens to ledende flyfabrikker, europeiske Airbus og amerikanske Boeing, rundt 800 nye bestillinger – men det var før nedgangstidene satte inn.

– Jeg venter ingen kunngjøringer om store bestillinger neste uke, sier analytikeren Chris Yates fra forlaget Jane’s, som utgir fagbøker om fly. – Tilstandene i bransjen er høyst usikre, og det vil de være til de globale nedgangstidene er over, framholder han.

Arrangørene har fått påmelding fra rundt 2.000 utstillere og venter om lag 300.000 besøkende – omtrent like mange som ved den forrige utstillingen i 2007. Men Air France-katastrofen 1. juni, der 228 mennesker mistet livet, vil sette sitt preg på arrangementet.

Denne ulykken bidro enda mer til pessimismen i luftfarten, der bransjeorganisasjonen IATA har spådd en nedgang i det samlede passasjertallet på 8,0 prosent i år. Flyfrakten ventes å gå tilbake med 17 prosent i volum.

INN FOR LANDING: Et passasjerfly av typen Airbus A380 går inn for landing på flyplassen Le Bourget utenfor Paris. Synkende passasjertall og fraktvolum preger også næringen.
REUTERS / Pascal Rossignol / SCANPIX