De siste dagene før det svenske valget framsto de borgerlige partiene som mer og mer selvsikre. Men partiene greide ikke å bli enige om en felles regjeringskandidat.

Og da valgresultatet forelå søndag natt viste det seg at Sveriges største høyre-parti Moderaterna hadde avgitt mengder av stemmer til Folkpartiet.

Mens Folkpartiet gjorde et brakvalg og gikk 8,6 prosentpoeng frem, ble valget en katastrofe for Moderaterna som tapte 7,7 prosentpoeng i forhold til forrige valg.

Borgerlig kannibalisme

Så åpenbart var det at Folkpartiets Lars Leijonborg hadde tatt fra Moderaterna at kommentatorene i Sveriges Television valgnatten snakket om borgerlig kannibalisme.

Andre pekte på at det kunne være Moderaternas løfter om enorme skattelettelser på hele 130 milliarder som ble for tungt å svelge for borgerlige velgere.

Helt på tampen av valgkampen fikk Moderaterna dessuten en annen kalddusj midt i ansiktet. Svensk TVs avsløring av rasistiske holdninger i svenske valgboder rammet Moderaterna mer enn noe annet parti, og fire kommunalpolitikere i høyre-partiet ble tvunget til å gå fra vervene sine.

Målingene slo feil

Før valget tydet meningsmålingene på at Socialdemokratene kunne komme til å gjøre et enda dårligere valg enn i 1998 og havne under 36,5 prosent.

Men allerede etter første valgdagsmåling søndag, var det klart at gallupen ikke slo til. Da det endelige resultatet forelå utpå natten, viste det seg at statsminister Göran Perssons parti hadde fått like opp under 40 prosent.

Så det var ikke bare borgerlig side som tapte valgdagen. Det gjorde også meningsmålingsinstituttene.

Samtidig som de spådde en tilbakegang for Socialdemokraterna, forutså de også et Miljöparti på vippen.

Slik gikk det ikke. Miljöpartiets ene talsmann Peter Eriksson forsøkte visstnok å spille samme rolle som han spilte under valgkampen også valgnatten da han sa at det er naturlig at de grønne får komme inn i en flertallsregjering.

(NTB)