Politiske analytikere sier mandag at Persson selv valgte å trekke seg som en taper i stedet for å jobbe for en revansj ved neste valg i 2010.

– Både Olof Palme og Ingvar Carlsson fikk revansj etter seks år, og Albin Hansson døde som statsminister. Göran Persson valgte dette selv, sier Mikael Giljam, professor i statsvitenskap ved universitetet i Göteborg.

Giljam legger vekt på at Socialdemokraterna ikke har hatt tradisjon for å sparke sine ledere etter tap.

Ifølge Giljam er Persson største bragd at han fikk svensk økonomi på beina igjen, men sier at han har også vært for dominerende.

– Det kan ha vært et problemet for gjennomføringen av valgkampen at han samlet for mye makt rundt seg selv og plukket ministrene utenfor Riksdagen, fremholder statsviteren.

Vemodig

Vemodig, stolt og fremdeles stridslysten og sugen på politikk. Slik oppsummerte Persson selv sine følelser natt til mandag da det ble klart at hans mange år som statsminister er over og at han også trekker seg som sosialdemokratenes leder.

– Ja, det føles vemodig. Dette ble et tap, og et tap er selvsagt aldri noe man ser fram til. Men samtidig vet jeg at når man vinner, så er det mange som deler æren. Tap må noen ta på seg alene, og gjøre det synlig. Jeg tar på meg ansvaret for dette tapet og går av, sa Persson og la til at han håper partiet kan starte med blanke ark når han trekker seg.

Nå skal den avtroppende statsministeren først skrive sin avskjedssøknad, før han vil konsentrere seg om å drive den store gården Torp. Persson forsikrer imidlertid om at han ikke er ferdig med politisk arbeid.

Dekket bord

Sveriges avtroppende statsminister legger vekt på at den borgerlige alliansen med Fredrik Reinfeldt i spissen kommer til dekket bord når den tar over regjeringskontorene.

– De tar over et land som er i en slik stand at alle andre regjeringer i Europa ønsker å bytte, sier Persson.

TAPEREN: Utgående statsminister og partileder Gøran Persson fotografert på valgvaken søndag kveld.
Claudio Bresciani
DE NYE I SVERIGE: Den borgerlige koalisjonen i Sverige fv.: Lars Leijonborg, folkpartiet, G?ran H?gglund, kristdemokraterna, Fredrik Reinfeldt, moderaterna og Maud Olofsson, centerpartiet
SEIER: Moderaternas partileder Fredrik Reinfeldt utroper seg til valgvinner søndag 17 september på moderaternas valgvake i Stockholm.
BOB STRONG
FEST: Glade sympatisører feiret søndag kveld Alliansens valgseier med et bad på Sergels torg i Stockholm.
JONAS EKSTRØMER