Lindh ble alvorlig såret da en mann angrep henne med en kniv i Stockholm onsdag.

— Angrepet på Anna Lindh er et angrep på vårt åpne samfunn. Det fremkaller bestyrtelse og sinne, sa Persson på en pressekonferanse i Stockholm onsdag.

Tror på ØMU-mirakel

Overfallet på Anna Lindh vil uvegerlig prege hele innspurten til ØMU-avstemningen.

Men før knivstikkingen, da Persson var i Karlstad og alt ennå dreide seg om politikk, gjorde han det klart at han ikke tar slaget for tapt i helgens folkeavstemning om euro, selv om nei-siden rykker kraftig ifra på meningsmålingene.

Ifølge en Sifo-måling vil 39 prosent stemme av svenskene stemme ja og 49 prosent stemme nei søndag. Dette er en tilbakegang på 2 prosentpoeng for ja-siden fra forrige uke. 9 prosent er usikre.

— Har det vanskeliggjort valgkampen at sentrale regjeringsmedlemmer er imot euroen?

— Det er klart at det hadde vært en fordel å stå samlet. Men når det er splittelse, må folk få si åpent hva de mener. Vi har sett i nordiske broderpartier at det ikke er heldig å gi folk munnkurv, sier Persson, med henvisning til Arbeiderpartiets feilgrep i den første norske EU-debatten.

— Tror du et svensk ja til euroen vil påvirke norsk EU-debatt?

— Det vil nok få betydning for den politiske debatten, men konsekvensene av slike spørsmål har jo tidligere vist seg å være ganske ulogiske. Så hvis Sverige sier nei, så blir kanskje Norge mer positiv til EU, smiler Persson.