– Vi vil avgjøre i morgen om vi skal kikke nærmere på saken for å finne ut hva som er skjedd, sa Persson under en pressekonferanse sammen med Norges statsminister Jens Stoltenberg onsdag.

Persson sa den svenske regjeringen eventuelt vil ta saken opp med amerikanerne for å få svar på hva slags last flyene har hatt.

Norsk UD i møte

Utenriksdepartementet i Oslo møtte onsdag representanter for USAs ambassade for å få klarhet i om CIA-fly også har landet på norsk jord.

Ifølge ukeavisen Ny Tid skal et fly som mellomlandet på Gardermoen 20. juli i år, ha vært på oppdrag for CIA. Det aktuelle flyet er ett av flere som er beskrevet i amerikansk presse i forbindelse med CIAs transporter av fanger til den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba og til tredjeland der fanger skal ha blitt torturert.

I møtet mellom den amerikanske ambassaden og UD avviste amerikanerne at CIA brukte det aktuelle flyet 20. juli, ifølge UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten.

– Udramatisk møte

Statsminister Jens Stoltenberg sier møtet med representantene for den amerikanske ambassaden onsdag var helt ordinært og udramatisk.

– Når amerikanerne sier flyet ikke var på oppdrag for amerikanske myndigheter, får vi tro dem på det, sa Stoltenberg under pressekonferansen med Persson.

Flyet som mellomlandet på Gardermoen i juli i år, oppholdt seg på flyplassen i 12 timer.

-–Flyet kom klokken 07.40 og dro igjen samme dag klokken 19.22, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til NTB.

Han opplyser også at det var to passasjerer om bord i tillegg til mannskapet, men vet ellers ingenting om flyets opphold eller passasjerenes gjøremål i Norge.

Energipolitikk

Stoltenbergs første besøk i Sverige etter at han tok over som regjeringssjef 17. oktober, var også viet en rekke andre internasjonale og tosidige temaer.

Den svenske statsministeren trakk spesielt fram energipolitikk, Europa-spørsmål og WTO-forhandlingene. Han la vekt på at Norge og Sverige samarbeider om å utvikle fornybare energikilder, og at landene sammen har jobbet for at det skal være tillatt med redusert arbeidsgiveravgift i de nordligste landsdelene. Denne saken er ikke endelig avklart i EU.

– Vi er veldig glade for at Sverige støtter oss i dette spørsmålet, sa Stoltenberg.

Her ser vi et av flyene som er mistenkt for fangetransport i CIAs tjeneste, i det det tar av fra en spansk flyplass.