— Dette er åpen forakt for demokratiet og uverdig et samfunn som vårt, sa Persson til journalister etter at maskerte demonstranter hadde slått i stykker butikker, tent på uteserveringer og slåss med opprørspolitiet noen få hundre meter fra konferansesenteret der EU-toppmøtet foregår.

Forberedt Myndighetene og innbyggerne i Göteborg har forberedt seg på opptøyer. Persson hadde håpet å unngå voldsomheter, men det ble verre enn noen kunne vente.

Opptøyene skapte problemer også for toppmøtedeltakere. Irlands finansminister Charlie McCreevy måtte holde seg inne på hotellet sitt fordi det var for farlig for ham å gå ut.

- Forferdelig opprørt Sveriges justisminister reagerer på samme måte som statsministeren.

— Jeg blir forferdelig opprørt over det som skjer i Göteborg og vil være på plass for å danne med en oppfatning om det, sier Thomas Bodström til nettavisen aftonbladet.se.

Justisministeren avlyste et planlagt fengselsbesøk i Kalmar og tok flyet til begivenhetenes sentrum.

- Voldsmenn og ramp - Jeg har ingen forestilling om at jeg kan gjøre nytte for meg i Göteborg, men jeg vil se med egne øyne de forferdelige hendelsene som mediene rapporterer om.

Rådmann i Göteborg kommune, Göran Johansson, legger ikke fingrene imellom.

— Dette er ikke demonstranter, men voldsmenn og ramp. Vi kommer aldri til å gi etter for volden, og det gjør vi heller ikke nå, sa Göran Johansson til nyhetsbyrået TT.NTB