Mandag møttes de to landenes utenriksministere mandag i den marokkanske hovedstaden Rabat.

I en uttalelse offentliggjort etter møtet het det at Spanias utenriksminister Ana Palacio og hennes marokkanske kollega Mohamed Benaissa formelt hadde bekreftet helgens avtale om å gjenopprette situasjonen på øya, slik den var før juli 2002.

Gjennombruddet i forhandlingene mellom Spania og Marokko kom på lørdag, etter at USA hadde fungert som mekler.

Ulik språkbruk

Men samme dag som ministrene møttes i Rabat kom uenigheten mellom landene til uttrykk i uttalelsene som ble gitt.

Mens den spanske regjeringen brukte formuleringen "å gå tilbake til den tidligere situasjonen", uttrykte den marokkanske regjeringen glede over at Spania hadde trukket seg tilbake fra "den marokkanske øya."

Begge land mener de har hevd på den 13 hektar store klippeøya, men ser nå ut til å være enige om å være uenige. Å gjenopprette situasjonen på øya slik den var før Marokko plasserte en håndfull soldater der, betyr at begge land forplikter seg til ikke å ha militære styrker på øya.

Flere konflikter

Mandagens møte ble også preget av uenighet om hvilke saker som skulle stå på dagsordenen.

Spania forlangte at samtalene kun skulle dreie seg om den omstridte øya, mens Marokko også ønsket å diskutere andre spørsmål som vanskeliggjør forholdet mellom landene.

Ved kysten rett innenfor Perejil ligger to spanske enklaver som marokkanerne på lang sikt ønsker skal bli overgitt til Marokko. En marokkansk avis skrev mandag at siden Spania ønsker kontroll over det britiske Gibraltar, er det logisk at Marokko kan hevde suverenitet over enklavene Ceuta og Mellila.

Det er stadig konflikter mellom landene på grunn av ulovlig innvandring fra Nord-Afrika til Spania, noe som førte til at den marokkanske ambassadøren i Madrid ble kalt tilbake i oktober i fjor.

I tillegg er Marokko misfornøyd med det spanske synet på frigjøringsbevegelsen i Vest-Sahara, et område som regjeringen i Rabat mener er en del av Marokko.

Ingen av disse spørsmålene ble imidlertid nevnt i den felles uttalelsen etter møtet.

Lille persille

Det spanske navnet på den vesle klippeøya, Perejil, betyr persille. Marokkanerne foretrekker navnet Leila. Striden begynte 11. juli, da Marokko satte i land et titall soldater på øya. Begrunnelsen var å hindre ulovlig innvandring til Spania og smugling.

Spania protesterte mot soldatene, som også hadde med seg et marokkansk flagg. Forrige onsdag kalte Spania hjem sin ambassadør fra Rabat, og satte deretter i gang en militæroperasjon hvor marokkanerne ble tatt til fange og fjernet fra Perejil. 1,200 soldater, jagerfly, helikoptre, fem krigsskip og to u-båter deltok.

De siste spanske soldatene forlot Perejil i helgen. Mandag trakk Spania tilbake styrker som i løpet av den ti dager lange "persillekrigen" var blitt plassert i de spanske områdene Ceuta og Mellila.

(NTB)