Katolske prester ignorerer Vatikanets forbud mot felles nattverd med protestanter, nevnte Lønning blant annet. Han deltar som observatør på møtet som representant for Det lutherske verdensforbund.

En anglikansk observatør, John Hind, biskop av Chichester i England, var inne på samme spørsmål. Han spurte hvorfor pave Benedict, som selv opprettholder forbudet, hadde gitt nattverd til den protestantiske grunnleggeren av det økumeniske samfunnet Taize i forbindelse med pave Johannes Pauls begravelse i april.

Begge de to observatørene hadde ordet tirsdag, og kommentarene deres ble distribuert onsdag av Vatikanets offisielle pressekontor.

Trist

Lønning sa han var bedrøvet over å se at dokumentene til det katolske kirkemøtet fortsatt utelukket felles nattverd med protestanter.

– Konklusjoner presenteres og blir hyllet logisk uten referanse til hva som er skjedd og fortsatt skjer i deres egen kirke, sa Lønning ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han opplyste at han hadde sett protestanter og katolikker som gikk til felles nattverd i USA for 30 år siden og i en domkirke «på den sørlige halvkule», med uttrykkelig støtte fra den lokale erkebiskopen, på midten av 1990-tallet.