— Vi ønsker å trekke oss ut av denne businessen så raskt det lar seg gjøre. Våre militære har mye annet arbeid å gjøre, sa viseforsvarsminister Paul Wolfowitz under et besøk i Thailand lørdag.

— Straks våre militære kan overlate dette ansvaret til andre, så kommer vi til å gjøre dette, sa Wolfowitz med henvisning til de rammede landenes myndigheter, andre lands militære styrker og hjelpeorganisasjoner i området.

Sensitivt

Amerikanske marinesoldater har blant annet bidratt med nødhjelp til flodbølgeofrene i Aceh på Sumatra, men har måttet trappe ned sitt nærvær fordi nærværet har vært sensitivt i verdens mest folkerike muslimske land. Indonesiske myndigheter, som i årevis har kjempet mot separatister i Aceh, sa nylig at alle utenlandske soldater måtte være ute av provinsen innen utgangen av mars.

Ifølge amerikanske talsmenn gikk Indonesias visepresident Yusuf Kalla senere tilbake på dette.

— Det er mer snakk om en målsetting og et ønsket om selv å ta ansvaret så raskt som mulig, noe vi applauderer, sa Wolfowitz som lørdag kveld flyr videre til Jakarta.

Bedre image

Amerikanske myndigheter har åpent innrømmet at de med hjelpearbeidet i Indonesia håpet å bedre USAs image i den muslimske verden.

— Jeg tror dette gir den muslimske verden og resten av verden en mulighet til å se amerikansk sjenerøsitet, sa utenriksminister Colin Powell under et besøk i Jakarta tidligere i måneden.

— USA er ikke noe antimuslimsk land. USA er et mangfoldig samfunn med respekt for alle religioner. Og jeg håper at vår innsats vil resultere i at vårt verdigrunnlag blir styrket, sa Powell.