JØRGEN ULLERUP

Jay Garner drar neppe til Bagdad før tidligst i neste uke, til tross for mange og sterke krav om at han må komme til Bagdad snarest.

— Garner vil bli i Kuwait til han får bekreftet fra de amerikanske styrkene at den irakiske hovedstaden er trygg, sier en talsmann for Garner til nyhetsbyrået AFP.

I øyeblikket tilbringer Jay Garner tiden med å tenke ut fredsscenarier for etterkrigstidens Irak i et leid villakompleks ved kysten utenfor Kuwait by. Sammen med omkring hundre andre amerikanere i uniform og sivil, som den amerikanske regjeringen har sendt til Golfen for å lede Irak i tiden etter Saddam Hussein.

Jay Garner ble allerede i januar, nesten tre måneder før krigens start, utpekt av Det hvite hus til kanskje den viktigste sivile jobben i Irak etter krigen. På anbefaling av forsvarsminister Rumsfeld, generalens sjef fra Pentagon, hvor Garner ledet den økonomiske avdelingen.

Som Vietnam-veteran og aktiv under den forrite Golfkrigen er Jay Garner vant til å være i konfliktområder. Etter krigen mot Saddam Hussein i 1991 ledet han med suksess det humanitære hjelpearbeidet og beskyttelse av kurderne i det nordlige Irak.

Jay Garner har i forbindelse med sin nye jobb måttet gi opp sin omstridte lederstilling hos en våpenprodusent i den amerikanske staten Virginia. Generalen er beskrevet som sionist uten komplekser, men det har journalister i Kuwait ennå ikke kunnet etterprøve. Den kommende guvernørens første bebudede pressekonferanse forleden i Kuwait ble avlyst og utsatt på ubestemt tid.

I det hele tatt har den nye amerikanske skyggeregjeringen holdt lav profil under forberedelsene i Kuwait, som i takt med krigen har vart lenger enn planlagt. De mange ryktene om skarp konkurranse mellom Pentagon og det amerikanske Utenriksdepartementet om de mest fremtredende stillingene verserer ennå utenfor det lukkede villakomplekset i Kuwait.