Men for de øvrige kandidatene blir det verre å skaffe penger til den videre valgkampen.

Ikke før var resultatet av nominasjonen i Iowa klart før pengene begynte å strømme inn i Huckabees slunkne kasse. Bare mens han var på flyet til New Hampshire, der det var primærvalg tirsdag, kom det inn nesten 2 millioner kroner, skriver New York Times.

Men en ting er å komme på banen i lille Iowa der republikanerne bare hadde kandidater de ikke likte å velge mellom, noe annet er en dyr valgkamp over hele USA. I Iowa og New Hampshire er valgkampen i stor grad basert på møter med velgerne, men videre framover er kandidatene avhengig av rådyr TV-annonsering for å nå fram.

Satser på vinnerne

I USA satser giverne på vinnere, og mange vil helst ikke gi penger til kandidater de ikke tror kan vinne. Til Fox News sier Huckabee selv at han nå har en følelse av at pengene begynner å komme når han oppfattes som en som kan vinne.

– Før sa folk: «Vi ville gitt til deg, men vi er ikke sikre på om du kan vinne.» Nå tenker de at siden jeg har vunnet en gang, kan jeg vinne igjen, sier han.

Pengene Huckabee har fått, er likevel småpenger i forhold til de enorme summene som er samlet inn av Rudy Giuliani, Mitt Romney og de ledende demokratene.

Men allerede nå, etter de uventede resultatene i Iowa, begynner mange å revurdere hvem de skal gi penger til. Mange har ventet på resultatet av primærvalget i New Hampshire før de bestemmer seg for om de vil gi penger til Barack Obama eller Hillary Clinton.

De som har nok penger, kan ri på flere hester ved å gi maksimumssummen på 4.600 dollar, snaut 25.000 kroner, til både Obama og Clinton. Givere kan nemlig donere maksimumssummen til så mange kandidater de vil, og for hver kandidat kan summen gis to ganger: én til nominasjonsprosessen, og én til selve presidentvalget.

Pengeinnsamling

I de relativt rolige ukene mellom primærvalget i New Hampshire og supertirsdagen i begynnelsen av februar kommer kandidatene i stor grad til å satse på pengeinnsamling.

Obama holder allerede onsdag et innsamlingsmøte i New York der inngangsbilletten er på mellom 500 og 2.300 dollar. Noen dager senere blir det et lignende møte i Los Angeles.

Han og Clinton samlet begge inn over 100 millioner dollar (550 millioner kroner) i løpet av fjoråret, hvorav cirka halvparten er satt av til presidentvalget til høsten.

Men det er ikke mer enn de trenger. For fire år siden brukte John Kerry 250 millioner dollar og George W. Bush 280 millioner dollar, bare til nominasjonsprosessen.

Ingen av republikanerne kommer opp mot de to ledende demokratene når det gjelder pengeinnsamling. Mitt Romney ligger først, med 62 millioner dollar. Men han er millionær og har allerede satt inn 17 millioner av sine egne penger.

Verre å finansiere

Ekspertene regner med at Obama, Clinton og Romney har nok penger til å fortsette til siste slutt. Men for de andre kandidatene kan mangel på valgresultater gjøre at pengestrømmen tørker inn og at det blir vanskeligere å finansiere videre valgkamp.

Det gjelder for eksempel John Edwards, som hittil har hatt penger nok, men som kan komme i pengenød om han ikke gjør det rimelig bra ved primærvalget i sin fødestat South Carolina om to uker.

Mange eksperter tviler også på om Huckabee greier å samle inn nok til å gjøre seg gjeldende i konkurransen når turen kommer til store stater som California og New York, selv om han nå ligger først på målingene og har fått inn ferske penger.

OVERBEVISER: Obama vant i Iowa, og leder meningsmålingene før kveldens valg i New Hampshire.
JIM BOURG