Demokraten Pelosi har lenge vært en skarp kritiker av Kina og er den første høyprofilerte politiker til å møte Tibets åndelige leder, Dalai Lama, etter at opptøyene brøt ut i forrige uke.

– Om frihetselskende mennesker rundt om i verden ikke går ut mot Kina og kineserne i Tibet, har vi tapt all moralsk autoritet når det gjelder menneskerettigheter, sa Pelosi foran flere tusen tibetanere i Dalai Lamas hovedkvarter i Dharamsala, nord i India.

Vil granske Samtidig oppfordret hun til en internasjonal gransking av opptøyene, men understreket at hun ikke var ute etter å få i stand en boikott av sommer-OL som avholdes i Kina i august.

Gjennom sitt verv som speaker i Representantenes hus er Nancy Pelosi nummer tre på den amerikanske rangstigen, etter president George W. Bush og visepresident Dick Cheney.

– Vi kommer hit på et trist tidspunkt, men vi insisterer på at verden får vite hva som er sannheten inne i Tibet. Kanskje er det karma, vår skjebne, at vi er sammen med dere i en sådan tid. Det er i alle fall vår karma å hjelpe menneskene i Tibet, sa Pelosi i sin tale.

Pelosis møte med Dalai Lama var planlagt lenge før uroen brøt ut i Tibet.

Frykter tortur Flere tusen kinesiske soldater har slått hardt ned på demonstrasjoner i fjellandet og ifølge flere kilder er omkring 100 mennesker drept i opptøyene.

Kina opererer med langt lavere dødstall og hevder at 13 personer så langt har mistet livet. Torsdag innrømmet kinesiske myndigheter for første gang at det er blitt skutt mot demonstranter, og dagen etter gikk kinesisk politi ut med bilder av ettersøkte personer som har blitt filmet under opptøyene.

Menneskerettighetsorganisasjoner har advart mot massearrestasjoner og mulig bruk av tortur mot fanger.

Opptøyene, som startet med demonstrasjoner 10. mars, er de mest voldelige på 20 år.

ARKO DATTA / REUTERS